Varför vill man bli miljonär? Vad är fördelarna?

Hej allihopa!

Jag fick nyligen en fråga här på bloggen om varför man vill vara en miljonär när det finns så mycket häftiga grejer att köpa. Så jag tänkte prata om lite olika fördelar med detta och olika anledningar till att man kan gynnas utav detta!

Först vill jag säga att alla har olika livsstil, drömmar och ekonomiska mål. Alla är drivna av olika saker och strävar efter sina egna mål, så det finns inte bara EN anledning till varför man vill ha en stark ekonomisk bas men vägarna dit är rätt lika varandra.

 • Skapa en pengamaskin som alltid ger dig pengar
  Detta är den stora anledningen till mitt investerande! Att det alltid kommer in pengar på mitt konto i form av utdelningar och passiva inkomster, utan att jag själv behöver jobba eller göra något arbete för att få dessa pengar.

  Med en miljon kronor investerat i bolag med en snitt direktavkastning på 4% blir då 40,000 kr per år eller 3,333 kr per månad som man får som en extra inkomst.

  Väljer man sedan att fortsätta investera och återinvestera dessa utdelningar, så kommer dessa siffror att bara fortsätta öka och det är också det man pratar om som är “snöbollseffekten”.
Det är viktigt att låta pengarna få jobba också! 🙂
 • Jobba mindre och ha tid för det du vill göra!
  Genom att äga en sådan pengamaskin så kan man förhoppningsvis gå ner i timmar på sitt arbete och spendera mer tid för sådant man älskar istället, då pengamaskinen står för mellanskillnaden för dina utgifter.

  Det kan vara saker som att spendera mer tid med sin familj, om man brinner för sin träning eller kanske jobba med din egna business? Alla är olika är vill göra olika saker!

 • Använda pengar för att köpa ett hem!
  I och med att man har en miljon så betyder det också att det inte krävs ett lika stort lån och man får därmed en mycket bättre ränta och leder då till reducerade månadsavgifter för detta!

  Om drömmen är att bo i ett hus eller äga en lägenhet så är detta en stor hjälp att ha pengar från början och inte behöva låna i princip hela beloppet!

 • Spara miljonen till pensionen!
  Om man nu väljer att jobba ihop en miljon kronor för att bara sätta dem i en billig indexfond och låta den växa tills du går i pension så hinner denna växa sig till rejält!

  Här nedan kommer ett exempel på vad det kan leda till:
  Personen är 35 år och vill spara till pensionen vid 65 års ålder.
  Sätter in 1 miljon kronor i en indexfond med låg avgift.
  Snittavkastningen är på 8%.
  Sätter INTE in mer pengar under tiden.

  Då har personen ÖVER 10 miljoner kronor på sitt konto vid pensionen.

  Väljer hen sedan att leva på 4% av dessa pengar årligen eller investera dem i utdelningsbolag så får personen alltså ut 400,000 kr om året eller 33,333 kronor i månaden i passiva inkomster. Med tanke på alla skräckhistorier man läser om de äldres pensioner så är detta en rejäl krydda!

  Skulle samma person också ha investerat 5,000 kr i månaden från 35 års åldern så hade hen istället ha över 17 miljoner kronor på kontot vid pensionen.

 • Ekonomisk trygghet
  Att ha en miljon kronor kan vara väldigt betryggande och då skulle nog de allra flesta känna sig riktigt trygg i sin vardag. Även om kanske man skulle få sparken eller ifall ens arbetsplats lägger ner, så har man fortfarande tryggheten med att man har så pass mycket pengar i backup!

Detta var mina tankar kring miljonen!
Det här är de fördelar jag ser med att ha en miljon kronor och att vara miljonär.

Den frågan jag fick om varför man skulle vilja vara miljonär, när det finns så mycket häftiga prylar att köpa, det är en bra fråga. Som ni ser här ovanför så prioriterar jag helt enkelt andra saker än häftiga prylar idag.

Det man gör genom att jobba från lön till lön är att jobba ihop kakan och äta upp den varje månad. Det jag istället gör är att jag jobbar ihop kakan, bakar fler kakor tills jag efter några år har ett enormt bageri! Då kan jag äta i princip hur många kakor jag vill utan att behöva baka dem själv till slut.

Slut på inlägget!
Kommer ni på fler fördelar med att vara miljonär? Är ni själva miljonärer idag? Vill ni bli miljonärer? Kommer ni att investera dessa pengar och låta dem växa? Skapar ni pengamaskiner? Låt mig veta!

Fröken Investera

8 thoughts on “Varför vill man bli miljonär? Vad är fördelarna?

 1. Har sparat ihop en del pengar vid 30-års ålder och fortsätter investera dem. Största anledningen är helt enkelt att kunna göra mer av det man VILL göra, och mindre av det man BEHÖVER göra.

  En vision är t.ex. att kunna spendera mer tid med vänner och familj genom att t.ex. resa med dem och bekosta deras resa och boende.

  Det är väldigt lockande att spendera pengarna på vägen men ju mer pengar man har, ju mer pengar kan man ”tjäna”. Dock tycker jag att det är viktigt att man belönar sig själv ibland.

  1. Hej Robban!

   Så jag också känner! Mer av det man vill göra och mindre måsten 🙂

   Det är en fin vision och det är något som jag kan se mig själv göra med!

   Jag vet inte om du har sett mitt inlägg om hur jag kommer gå i pension, men du kan se inlägget här:
   https://frokeninvestera.se/mig-sjalv/jag-kommer-att-ga-i-pension-med-225000-kr-man-i-utdelningar-och-portfoljvarde-over-65-miljoner-kr-den-sanna-kraften-bakom-mina-investeringar/

   I mitt exempel i inlägget så kommer jag enbart att plocka ut 50% av utdelningarna och låta 50% återinvesteras när jag har nått mitt mål om 25,000 kr/månaden. Trots att jag plockar ut hälften varje gång så kommer jag ändå när jag är 65 år att ha över 225,000 kr/mån i utdelningar och ett portföljvärde på över 65 miljoner kronor.

   Det tycker jag inte är illa alls! Nu tror jag inte att jag kommer att behöva plocka ut hälften av utdelningarna heller utan ännu mindre, så att ännu mer återinvesteras än i mitt räkneexempel. Men visst är det en spännande tanke? Kanske något du skulle vilja kika in!

   Där tycker jag att man kan snacka om att belöna sig själv och sitt framtida familjeträd 🙂

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. För mig finns det två huvudanledningar. Den ena är att ha en viss trygghet om jobbet av någon anledning skulle försvinna eller om man skulle bli sjuk. Då vet man att man klarar sig även om Arbetsförmedlingen eller Försäkringskassan skulle krångla. Den andra anledningen är att om pengarna jobbar så kan man själv jobba mindre och ägna mer tid åt sådant man själv tycker är viktigt. Sen är det inte helt fel att ha lite extra till resor och annat även när man är ”riktig” pensionär.

  1. Hej Investeringsundersköterskan 😀

   Jag håller med dig, riktigt bra poänger!

   Alla prioriterar olika men det känns att vi som prioriterar trygghet och frihet också har insett att det får vi genom pengar, därav vårat intresse för detta! Vi har dessa saker som prioriteringar över lyxklockor och häftiga bilar. Det skulle mig faktiskt aldrig falla in att köpa någon dyr bil och ha det som prioritering över trygghet och frihet!

   Däremot om jag redan HAR dessa dessa saker och en hel drös med pengar, visst, då kommer även jag att unna mig saker som jag vill göra och ha. Men alltid trygghet och frihet i första hand för mig!

   Jaa jag kommer också vilja resa en hel del senare 🙂

   Tack för att du delar med dig!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 3. Hej! Jäklar vilken inspirerande blogg!! Älskar den!
  Läste ett annat inlägg där du lekte med sparkalkylatorn. Får jag fråga vad du arbetar med med tanke på den höga sparkvoten?
  Mvh Manne

  1. Hej Manne!

   Vad kul att du känner så och att du även låter mig få veta att du tycker det 😀

   Jag jobbar inom flyg så jag är mycket ute och flyger! Det är också därför jag är inaktiv här och på min IG när jag väl är på jobb.

   Min fasta lön är enbart mellan 23,000-25,000 kr efter skatt, så min hemlighet är inte att ha en hög inkomst, utan min hemlighet är att ha VÄLDIGT LÅGA utgifter.

   Samt att utöver min fasta lön så försöker jag få in ytterligare inkomster, detta gör jag genom mitt extrajobb, sälja prylar på Tradera och Marketplace, via mina räntor och utdelningar, samt vad jag mer kan komma på.

   Jag länkar till ett inlägg här under från Juli månads budget, vad jag fick i inkomster och vad mina utgifter blev. Just förra månaden var riktigt bra och jag hade 85% sparkvot, annars brukar jag ligga på strax över 75% som normalt!
   https://frokeninvestera.se/manadsbudget/juli-hela-85-sparkvot-over-28000-kr-sparat/

   Kul att du är nyfiken och du får gärna adda mig på Instagram och chatta med mig lite där om du vill prata mer 🙂
   Instagram namn: froken_investera

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 4. Jag sparar för tryggheten och friheten. Är 25 år idag och har tillsammans med värdet i min bostadsrätt drygt 1 miljon kronor, skuldfri. Jag har precis som du inte den största inkomsten utan får ut ungefär 23k per månad. Jag har också, precis som du, låga kostnader för boende, mat osv vilket gör att jag kan spara drygt 70% av min inkomst.

  Tricket är att ha just låga omkostnader, inte nödvändigtvis en enorm lön, även om det såklart hjälper. Jag lever efter principen att så länge mina kostnadsbesparingar inte skadar min livskvalité så är det värt det. Exempelvis att äta för 1500-2000:- i månaden är inte särskilt svårt, men att gå ner till 1000:- blir betydligt svårare och kostar mycket mer tid i form av tillagning och kvalité på mat. Kanske inte värt det för 500 spänn besparing. Att istället klippa mig själv och spara både 300:- och tid varje månad är värt det. Att ringa till banken och förhandla ner räntan för att spara 4000:- per år skadar inte min livskvalité, det är värt det. Att gå ur kyrkan och spara 1% av min inkomst är värt det.

  Man gör små förändringar i livet som knappt märks i vardagen men som spelar stor roll i hur mycket pengar man får över varje månad, pengar som istället kan investeras och skapa mer värde. Att se över sina löpande kostnader är det första man bör göra, sedan kan man börja söka fler möjligheter för ökad inkomst.

  1. Hej Globalpicker!

   Fantastiskt att du är 25 år och är redan uppe i 1 miljon kronor i totalt värde! 😀

   Otroligt vilken bra situation du har skapat åt dig själv! Vilken framtid du kommer att få! Wow!

   Får jag fråga om hur det kommer sig att du fått detta tänk? Var dina föräldrar som dig? Hur kom du in på att verkligen ta hand om din ekonomi och se till att ha låga kostnader och så vidare? Jag är en nyfiken filur 🙂

   Det låter som riktigt bra regler, det där! Jag tror vi tänker likadant kring vilket livskvalité vi ligger på. Vissa kan tycka att äta ute några gånger i veckan är livskvalité, men icke vi.

   Även jag klipper mitt eget hår och gick ur Svenska Kyrkan så jag har betalat in för sista gången till dem 🙂 Senast betalades det in 4,100 kr till dem från mig. Räknar jag nu att de skattas så får jag ut extra 2870 kr per år, vilket är 240 kronor extra per månad, bara för att ha gått ur som medlem hos dem.

   Har också gjort andra val som att säga upp abonnemang och byta telefonoperatör. Skillnaderna jag sparar per år har lett till många tusenlappar i alla val jag har gjort!

   Det där har du spot on rätt i, tycker jag och det är just den vägen jag själv gick! Att först se över min egen ekonomi, spara in så mycket jag kan och strypa onödiga utgifter och därefter försöka öka mina inkomster!

   Kul att vi tänker lika om mycket här och att ha hittat en ny vän med liknande mindset 😀

   Jag ska in och kika på din blogg med, du verkar verkligen vara en spännande person!!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *