Vad är skillnaden på folk som är i medelklassen och de rika? Här är hemligheten!

Hej allihopa!

Jag gillar alltid att bryta ner saker och ting att få dem att bli så enkla som möjligt. Detta beror på att jag inte gillar komplicerad information, utan jag vill alltid bryta ner allting i så enkla steg som möjligt och det är även denna typ av information jag älskar och har enkelt att få in i mitt eget huvud.

Alla resonerar självklart olika om vad man tycker att gränsen för “rik” går någonstans. Det jag själv anser är att vara rik är att vara ekonomisk fri. Att man har passiva inkomster som täcker ens utgifter och mer därtill.

Jag anser alltså att vara rik är att dina pengar tar hand om dig och din familj, att ekonomin inte är ett problem och att det inte är något som man jobbar för eller åtminstone allt för hårt för.

Så vad är hemligheten mellan medelklassen och de rika?
Det finns många skillnader mellan dem, främst på tankesättet kring pengar, men den största skillnaden på dessa två klasser är vad de GÖR med sina inkomster.

Medelklassen använder sina pengar till grejer som bilar, hus, märkeskläder och fina semestrar.

De rika använder sina pengar till att skaffa inkomstkällor och tillgångar.

Detta är den absolut största skillnaden i mitt tycke, om man ska bryta ner skillnaden mellan dessa två.

Bildresultat för middle class rich difference
-Robert Kiyosaki, multimiljonär och författaren till “Rich dad, poor dad”.

Så hur gör man som medelklass för att bli rik?
Börja investera pengar istället för att slösa dem.

Min favoritinvestering är aktier, främst stora och starka bolag med utdelning. Detta tycker jag är en väldigt effektiv metod och man kan börja redan IDAG då man kan börja med väldigt lite pengar. Man kan direkt handla aktier i alla olika sorters branscher och på så sätt få en fin riskspridning över pengarna!

Det är också väldigt enkelt att sätta igång ett automatiskt månadssparande, om man inte vill logga in och handla själv varje månad.

Jag har gjort en enkel steg-för-steg guide för de som är riktiga nybörjare och vill börja ett sparande idag i länken nedan här!
https://frokeninvestera.se/sparande-och-tips/froken-investeras-nyborjar-guide-borja-ett-enkelt-sparande-idag-under-15-minuter/

Sedan kan man investera i annat som tillexempel fastigheter och bostäder, men det är inte mitt område och det finns andra som har stenkoll på sådant!

Hur lång tid tar det att gå från medelklass till rik? (LÄS DENNA, VIKTIGA POÄNGER!)
Det är helt individuellt. Alla människors ekonomiska situationer är annorlunda. Vissa har barn, andra tar hand om sina sjuka föräldrar, vissa har lägre inkomster och andra har högre utgifter.

Sedan tolkar inte alla “rika” likadant som jag.

MEN, den största skillnaden som har visat sig vara den största faktorn till folk som idag är förmögna, är inte vilken fond de valde eller vilken aktieportfölj de har satt ihop.. utan den största faktorn som gjort folk förmögna i slutändan är:
Hur mycket pengar som de faktiskt har investerat!

Detta låter väldigt logiskt för mig. Jag tänkte först när jag hörde frågan att det måste bero på totalutvecklingen för folks portföljer. Att en portfölj som ökar med 7% över en med 12% måste vara den viktigaste faktorn, men det är inte den viktigaste aspekten utan det är antal insatta pengar.

En person som sätter in 10,000 kr per månad eller en person som sätter in 1,000 kr per månad, där är den stora skillnaden i slutändan. Den viktigaste faktorn i slutändan är alltså inte om de investerade i “Avanza Global” eller “Länsförsäkringar Global Indexnära”, utan hur mycket de faktiskt investerar.Så detta är viktigt att ha i åtanke om man “vill bli rik” och faktiskt räkna i olika kalkylatorer om hur lång tid den kan ta tills man når sitt ekonomiska mål!

Det gynnar så mycket mer att få ökning på en vattenmelon med 7% än en vindruva på 12% 😛

Här kommer två olika kalkylatorer som jag har använt sååå många gånger!
Kalkyleramera.se
z2036 Utdelningskalkylator

Fler skillnader mellan medelklass och de rika:
Medelklassen lever ÖVER sina tillgångar och tar lån för att köpa dyra prylar.
De rika lever UNDER sina tillgångar och investerar överskottet.

Medelklassen är kunder hos företag och köper deras produkter, som iPhone.
De rika vill bli delägare hos företagen och köper deras aktier, som Apple.

Medelklassen äger prylar som de har köpt för pengar.
De rika äger tillgångar som ger dem pengar.

Medelklassen fokuserar på att spara.
De rika fokuserar på att investera.

Det finns självklart mycket mer, men jag gillar dessa exempel ovan!

Slut på inlägget!
Detta var mina tankar för idag och jag tycker att det är ett väldigt intressant ämne! För om man backar ett par steg och ser helheten, så är faktiskt inte skillnaden så stor, utan det handlar bara om vad man gör med sina pengar.

Jag själv får ut ungefär 288,000 kr efter skatt från mitt fasta arbete. Det jag försöker tänka och göra är att se till att ha kvar så mycket som möjligt utav dessa pengar så jag kan investera dem. Jag försöker klara mig på så lite som möjligt själv! Detta kommer att göra extrema skillnader på min ekonomi, på både kort och lång tid!

Håller ni med mig om dessa skillnader mellan de två klasserna? Vad lägger ni själva era pengar mest på, prylar eller investeringar? Hur mycket investerar ni själva varje månad? När “blir” ni rika och har nått era ekonomiska mål? Låt mig veta!

Fröken Investera

4 thoughts on “Vad är skillnaden på folk som är i medelklassen och de rika? Här är hemligheten!

  1. Hej Louise!

   Visst är de fantastiska? Jag har lekt med dem såååå mycket och det gör jag fortfarande 😀

   Kul att du också gillar dem!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej Anders!

   Haha, jaa jag gillade också den bilden faktiskt xD

   Vad kul att du gillade inlägget och vattenmelon bilden!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *