Veckospar och min strategi på börsen

Hej allihopa!

Jag har nyligen börjat att veckospara istället för att månadsspara och jag vill dela med mig om mina tankar om att investera på börsen.

Vi börjar prata om veckosparandet så smälter min strategi in i det hela.

undefined
Inlägget är reklam för Avanza och innehåller annonslänkar. Allting jag skriver är dock mina egna åsikter och tankar, men jag ger er länkar så att ni själva kan klicka er in på deras hemsida och titta över aktierna jag skriver om.

Varför veckospara?
Jag gör det för att “pricka bättre” på köpen om marknaden skulle vika sig neråt framöver.

Vad är fördelarna?
Känns psykiskt bättre för mig, att istället för att sätta in 20,000kr direkt på löningsdagen och se mina pengar kanske falla med 15% veckan efter. Men eftersom 20,000kr är en liten summa jämfört med mina över 450,000kr investerade så är det egentligen en summa jag inte borde tänka så om, men det känns helt enkelt psykologiskt bättre för mig.

Vad är nackdelarna?
Om marknaden fortsätter stiga så har jag “missat” uppgången med de nya pengarna, eftersom jag inte investerade dem direkt när jag fick lönen. Samt några slantar extra i courtage går åt detta.

Om jag nu är pessimistisk till börsen, varför säljer jag inte?
Det ingår inte i min strategi att sälja, helt enkelt.

Vad är då min strategi?
Att månadsspara i kvalitetsbolag med utdelning, återinvestera utdelningen och göra detta över lång tid. Ser till att göra detta över flera bolag och branscher!

Varför denna strategi?
För att jag vill ha mina pengar i stora, trygga företag så att jag kan sova gott om nätterna och min dröm är att en dag leva på utdelningarna från dessa bolag och få 25,000 kr i månaden från dem.

Vilka bolag är det du pratar om?
Jag månadssparar i dessa aktier,
Investor
Latour
Kinnevik
Industrivärden
Lundbergföretagen
XACT Högutdelande
(klicka på länkarna så kommer ni till dess aktie i Avanza)

Genom dessa köp så får jag en enorm korg av bolag och branscher där de alla redan har starka marknadspositioner och gör vinster. Det bästa är också att de är alla riktiga proffs på investeringar och sina branscher, vilket inte jag är, så det är en självklarhet för mig att låta dem se till att mina pengar växer.

Varför tror du att de gör ett bra jobb?
Som med alla jobb så är folk utbildade och har erfarenhet i sina specifika yrken. Tillexempel, om jag vill ha en ny frisyr så går jag till min hårfrisör och får den servicen och inte till min brevbärare. Detsamma tycker jag gäller med investeringar och därför älskar jag investmentbolag då de är riktiga PROFFS på det.

Vad är fördelen med denna strategi?
Jag mer eller mindre “eliminerar” tajmingsaspekten på mina köp, då jag konstant köper i både toppar och bottnar och satsar på det långa loppet. Det är den mest effektiva men samtidigt passiva strategin enligt mig och den passar MIG helt enkelt.

Vad är nackdelen med denna strategi?
Om man följer strategin och ser till att investera i många bolag och branscher, så ser jag helt enkelt ingen nedsida om man gör detta långsiktigt.

Rekommenderar jag andra att investera som mig?
Alla är vi olika och har olika mål med våra investeringar. Denna strategi passar MIG och kanske inte just för DIG. Men om det låter som en strategi som passar er med, så ja, då kanske det vore något 🙂

Fröken Investera

Nu kan ni följa bloggen via mail!
Favoriten XACT Högutdelande

Sålt för över 1,200 kr på kort tid!

6 thoughts on “Veckospar och min strategi på börsen

 1. Du gillar ju investmentbolag. Har du tittat på Bure och hur ser du då på dem? De har ju inte någon direkt lysande utdelningshistorik. Men de delar ut 2 kr/aktie i år.
  Däremot har de genom åren delat ut aktier i flera av de ägda bolagen de har.
  Är själv lite nyfiken på Bure, men är rädd att den kraftiga kursuppgången snart är över. De har visserligen gått väldigt bra under flera års tid. Vad har du för tankar kring dem?

  1. Jag har inte kikat in dem något särskilt, då jag i princip bara tittar på giganterna. Dock så äger jag en liten slant i Bure, såväl som Svolder, Creades och Teqnion. Men de är är inga jag känner att jag vill månadsspara i, däremot är de bolag som jag antagligen kommer kasta in slantar i om marknaden viker sig nedåt framöver 🙂 Det är mina tankar om dem för tillfället ^^

   1. Hej Rickard!

    Jo, precis. De är inga högutdelare men har visat väldigt kraftig tillväxt, som du säger! Men oavsett så gillar jag att de delar med sig av sina vinster till aktieägarna via utdelning 🙂

    Med vänliga hälsningar,
    Fröken Investera

 2. Hej,

  Kommenterar på ett äldre inlägg här nu, men jag funderar på om/hur courtaget påverkas vid veckoinköp om hur du jobbar med kostnader för courtage generellt?

  Hälsningar Louise

  1. Hej Lina!

   Självklart, bara att skriva på de inlägg du är nyfiken över! ^^

   Det påverkas inte alls mycket och blir i princip precis likadant oavsett om jag veckosparar eller månadssparar i mina 6 bolag som jag alltid köper.

   Veckoköp 5,000 kr
   5,000 x 0,0025 = 12,5 kr~ snitt i veckan från courtage (jag handlar för i princip lika summa i alla bolag)
   På en månad blir då courtagen 50 kr

   Månadsköp 20,000 kr
   20,000 x 0,0025 = 50 kr

   Så räknar man i rena siffror så blir resultatet samma. Det kan däremot skilja någon krona mer om jag kommer över “tröskeln” för courtaget om det blev pengar till en extra Latour, tillexempel. Kan också bli en mindre precis vid brytgränsen.

   Varför jag multiplicerar med 0,0025 är för att det är courtageavgiften för Avanzas courtageklass Mini, då det rörliga courtaget är på 0,25%!

   Så det korta svaret är att det OM det skulle bli med siffrorna att det skulle påverka så handlar det om enbart några kronor!

   Kul att du är nyfiken och vill veta mer om detta!

   Jag veckosparar för att det känns bättre för mig att dela upp köpen än att handla för en större summa varje månad.

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *