Handelskrig så börsen faller! Vad gör Fröken om marknaden kraschar?

Hej allihopa!

Som ni kanske har märkt sen i Fredags och även idag så skakar börsen världen över på grund av de senaste nyheterna kring handelskriget mellan USA och Kina.

Fröken portfölj har tappat nästan 25,000 kr i värde på två börsdagar!
Japp, sedan i Fredags så har nästan exakt 25,000 kr tappats i värde i min portfölj. Det är ganska mycket för en så kort period 😛

Dock i procent så är det cirka 4,5% som min portfölj har tappat i värde, vilket inte låter lika illa!

Är Fröken orolig?
Inte alls! Jag ser faktiskt fram emot om börsen kommer att falla framöver. För oavsett hur det kommer se ut nu kortsiktigt, så kommer USA och Kina högst troligt komma fram till en lösning till slut.

Sedan är jag ju också väldigt försiktigt lagd mot börsen, då jag enbart har ungefär hälften av mitt totala kapital i aktier och resterande i sparräntekonton.

Hur ser Frökens kapitalspridning ut idag?
Aktier: 48%
Sparräntekonton: 51%
Likvider: 1%
Totalkapital: ~1,160,000 kr

Jag var väldigt nära att nå nästa milstolpe på 1,2 miljoner kronor, men med dessa nedgångar så hamnade jag ett par steg tillbaka igen!

Så det viktigaste, vad kommer Fröken att göra om det nu blir börsfall?
Det jag kommer göra är att öka mitt månadssparande! Detta med kapital ifrån mitt sparräntekonto.

Beroende på OM börsen faller och i vilket tempo, så kommer jag att utöka månadssparandet med det dubbla eller kanske även det trippla beloppet.

Det vill säga att jag framöver så kommer jag att månadsspara med 20,000-60,000 kr per månad.

Det som påverkar att jag vågar detta, är att historiskt så har börserna alltid återhämtat sig och företagen har börjat att växa på nytt återigen.

Sedan så är det också betryggande för mig att jag enbart investerar i många olika bolag som redan har starka marknadspositioner och som redan gör vinster. Denna spridning mellan bolag får jag via mina investmentbolag och XACT Högutdelande.

Är det bra att köpa aktier om börserna faller?
Historiskt så har det varit det och det är något jag tror på med, bara man ser till att fortfarande dela upp köpen mellan många olika och starka bolag.

Det är inte ovanligt heller att man hör om att det är bra att ha “torrt krut” för just sådana lägen.

Så Fröken kommer sitta still i båten, fortsätta investera och även stoppa in ännu mer pengar om ett sådant läge uppstår?
Korrekt! Det är min teori och vad jag tror på som kommer att funka!

Så tror Fröken att börsen kommer att falla och att det kan bli en börskrasch?
Jag har INGEN aning, tyvärr. Det enda jag vet angående det, är att jag INTE vet. Det är just därför jag tar dessa steg som jag gör, som jag själv anser är rätt så försiktiga steg framåt och hoppas att det blir rätt val i slutändan.

För mig att svara på den frågan så hade jag lika gärna kunnat singla slant 😛

Slut på inlägget!
Jag kan förresten nämna, som bonus, att jag handlade för 10,000 kr i Fredags och jag funderar på att handla för 1,000 kr/dag nu framöver 😛

Känner ni er oroliga om börsen skulle falla? Fortsätter ni att månadsinvestera? Har ni sålt? Har ni köpt mer? Sparar ni pengar för ett större fall? Låt mig veta hur ni gör!

Fröken Investera

8 thoughts on “Handelskrig så börsen faller! Vad gör Fröken om marknaden kraschar?

  1. Hej Marcus!

   Haha, ekat tomt 😂 Ja då är det inte så lätt att handla på!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 1. Jag har köpt Xact Högutdelande och slängt in lite till i Avanza Global idag (ca 10.000 totalt), och jag känner mig nästan euforisk :-). Tror nästan det skulle vara bra med en liten dipp på marknaden i höst, men som du själv skriver: Nobody knows!

  Hälsningar Louise

  1. Hej Louise!

   Haha, efter mitt inlägg så handlade jag själv för 10,000 kr också 😂

   Det blev köp i mina vanliga bolag:
   Investor, Latour, Kinnevik, Industrivärden, Lundberg och XACT Högutdelande!

   Ja, jag hade inte klagat om det föll ett tag så att jag får använda min kassa. Men vilket som fungerar för mig och jag sitter oavsett vad i en trevlig situation 😀

   Precis, ingen vet! Det enda man kan göra är att anpassa sin risknivå, vilket jag har sett till att jag kan sova gott om nätterna.

   Bra val med global fonder!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Du använder komma och punkt om vartannat i dina sifferangivelser. Eftersom du skriver på svenska kanske det vore att föredra att även använda komma som decimaltecken och punkt som vanlig punkt för tex slut på meningen?
  Ett gott alternativ är naturligtvis att skriva på helt på engelska och använda deras sätt med tex tusenavdelning. Att blanda är väl att ta det sämsta ur två världar, speciellt när du om vartannat växlar mellan ena systemet och det andra.

  1. Hej Musse!

   Oj, det har jag inte alls reflekterat över att jag gör!

   Du har en bra poäng och det ska jag tänka på för kommande inlägg!

   Kul att du uppmärksammat detta och även låter mig veta. Hade ingen aning om att jag blandade dem hejvilt 😂

   Tack för din kommentar och åsikt!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 3. Bra inlägg! Hehe, jag håller med om att det är trevligare att tänka i termer av procent jämfört med kronor när man tänker på hur mycket depån minskat 🙂

  Grymt med att ha cirka 50% i ”cash”/ränta när börsen faller, jag är typ fullinvesterade med belåning så skulle hellre sitta i din situation. Men jag köper också när börsen går ner och ökar på sparandet lite extra då.

  Har köpt lite Handelsbanken och Scandic sedan i fredags bland annat.

  1. Hej The Dividend Story!

   Tack 😃 Haha, jaa jag tror också att det är skönare att se portföljen ur procent perspektiv (iallafall i nedgångarna), särskilt när portföljen i framtiden kommer att innehålla några miljoner ^^

   Jo, jag är väldigt försiktig av mig i princip allting jag gör och jag sover om nätterna som en bebis, vilket känns riktigt skönt!

   Känns ju också bra att jag har pengar att tanka på med, OM det skulle bli ett brett fall!

   Spännande att du kör all-in med belåning! Hur mycket i procent av portföljen är belånad ungefär?

   Trevligt att du kommer att fortsätta investera! Det har ju historiskt alltid lönat sig och det är vad jag också kommer att göra, som sagt 🙂

   Tack för att du delar med dig!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *