Hur såg Frökens liv ut innan hon började att spara och investera?

Hej allihopa!

Många av er kanske har fått synen av att jag alltid har varit duktig med pengar och alltid har sparat och investerat… så är INTE fallet!

Jag har varit en riktig storslösare och det var många gånger som mitt konto var nere under femhundralappen igen!

Så idag ska jag spräcka den bubblan för vissa och berätta om hur jag gjorde förr med mina pengar!

Berätta, hur såg Frökens liv ut förr?
Jag ska gå igenom mitt liv i mina olika åldrar och beskriva lite om vad jag gjorde och hur jag hanterade pengar på den tiden!

Idag så är jag 29 år och fyller strax 30 år, för att ge lite insikt med åldrarna 😃

16-19 år
Här gick jag i gymnasiet då hade jag ett extraknäck som jag tjänade ihop några tusenlappar ifrån varje månad. Det var ett eventhus där de hade större middagar och fester och mitt jobb där var att servera förbeställd mat och även ta betalt för avec vid borden! Sedan började deras fest och man dukade av och möblerade om vid behov.

Extraknäckspengarna gick mest till fester på helgerna samt utemat som pizza och kinamat!

19-20 år
Vid denna ålder så gick jag min KY-utbildning som ledde till jobbet som jag även har idag! Under denna tid så fortsatte jag att jobba på mitt extraknäck på eventshuset och nu hade jag även CSN bidrag och tog CSN lån!

Lön, bidrag och lån gick alltihopa till att finansiera festande, utemat och cigaretter! Ja, jag rökte förr 😂

20-23 år
Vid denna ålder så har jag studerat klart och jag fick jobb direkt! Det är samma jobb som jag har än idag! Nu tjänade jag, vad jag själv tyckte, riktigt mycket pengar! Mitt tankesätt var då att pengar är ju till för att spenderas och ett verktyg för att ha kul med! Av anonymitetsskäl så vill jag inte gå in på detalj om vad jag jobbar med!

Nu sköt mina utgifter i höjden. Det blev ännu mer festande, mer snabbmat, cigaretter, semestrar, kläder, frisörbesök, Spotify och allt möjligt som man kunde slösa pengar på!

Mina tankar kring detta ovan:
Jag brukade spara pengar när jag fick mitt jobb som tjugoåring och jag tyckte själv att jag var duktig på att göra det trots mina utgifter, men jag sparade enbart för att kunna slösa bort alltihopa på mina semestrar.

broke no money GIF

Så vad hände, hur började Fröken ta tag i sin ekonomi?
Det var inte förrän jag var 24 år och hade precis kommit hem ännu en av mina långsemestrar. Då återigen så var jag tillbaka hemma med under femhundra kronor på kontot och skulle inom ett par dagar iväg och börja jobba igen. Det var då jag fick någon sorts insikt.

Jag började att fråga mig själv om det verkligen var såhär jag ville leva, att jobba hårt bara för att kunna åka på långsemestrar och börja om från noll varje år? Mitt svar blev nej!

Så återigen så var jag tillbaka på jobb och började spara pengar som om jag skulle på semester igen, men denna gång så behöll jag pengarna.

Jag minns än idag när jag kollade på mitt bankkonto och det stod “100 000 kr” där, wow, att jag hade lyckats spara SÅ mycket var helt otroligt för mig och jag blev verkligen både stolt och glad över mig själv.

Efter det så började jag fundera mer på pengar och började googla på fraser som “how to get rich” och “passive income” och det var då kom in på börsen och började läsa om hur man investerar sina pengar.

Jag blev som helt besatt! Började läsa böcker, bloggar, kolla på YouTube vad de rika hade att säga och sög i mig all kunskap som jag kom över!

Så vilken ålder var Fröken när hon började investera på börsen?
Tyvärr så var det inte förrän strax innan jag hade fyllt 28 år som jag faktiskt vågade att börja investera!

Anledningen var att jag även hade läst om börskrascher och läste mycket om det och var helt övertygad (av någon anledning?) att det skulle ske snart igen. Så jag valde att vänta i flera år, tills jag blev 28 år då som sagt och började investera smått, alltså 2500 kr varje månad.

Hur mycket jag investerade eskalerade med tiden efter det! För när jag väl började att “doppa tårna i poolen” så vågade jag till slut investera mer varje månad efter det!

Så jag har alltså investerat på börsen i ganska exakt 2 år idag!

Om jag hade kunnat gå tillbaka i tiden, vad hade Fröken gjort annorlunda?
Hade jag kunnat så hade jag valt att studera ekonomi eller satsa på en karriär inom gaming, då det är dessa två saker som jag älskar att hålla på med!

Utöver det så hade jag också sett till att investera så mycket jag kunde och fortsätta att leva som en student trots att jag började arbeta och få en tjusig lön!

Jag hade alltså sett till att investera från dag 1 av mina inkomster och hade då redan varit ekonomisk fri som 30 åring! Mitt mål är alltså oavsett vad att vara ekonomisk fri 😃

back to the future GIF by Turner Classic Movies

Slut på inlägget!
Det var mina tankar för ikväll!

Det var faktiskt min sambo som sa att jag borde skriva om hur jag levde mitt liv förr och jag tror att det kan vara matnyttigt för er att veta om den historien med!

Jag har alltså själv varit en riktig spenderare men jag gjorde sedan alla dessa val om att vilja spara och investera som hittills har lett mig in på spåret att nå strax under 1,4 miljoner kronor och då har jag inte fyllt 30 år än (fyller om 1 månad 😂)

Fröken Investera

6 thoughts on “Hur såg Frökens liv ut innan hon började att spara och investera?

 1. Kan känna igen mig i så mycket av det du skriver. Flertalet gånger i vuxen ålder har man ångrat och tänkt tillbaka på dom pengar man brännt på skräp.

  Samtidigt tror jag att det är viktigt att inte ångra det man gjort tidigare i livet, det har ju någonstans lett fram och format dig till vem du är idag.

  Vi ligger i samma åldersspann och ser väldigt positivt på våra möjligheter till ekonomisk frihet 🙂

  // Utdelningsportföljen

  1. Hej Utdelningsportföljen!

   Vad kul att du kände igen dig i texten 😃

   Jaa herregud! Om man bara hade fått det där fröet med intresse för ekonomi planterat när man var yngre! Vilken skillnad det hade varit då för de flesta personer, skulle jag kunna tro! Åtminstone för min del!

   Precis, man ska aldrig ångra något heller. Man får alltid göra det bästa av sin situation i dagsläget och försöka bli bättre bara på vad man nu vill bli bättre på 😃

   Jaha vad kul! Måste kika in bloggen din!

   Tack för att du delar med dig!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Roligt att höra om ditt liv och starkt att du uppdaterar så mycket som du gör. Jag har inte uppdaterat min blogg på minst 2 månader. Blir verkligen inspirerad att börja blogga lite oftare nu, tack för det Fröken Investera!

  Mvh
  Eric Löf (loftennis)

  1. Hej Loftennis!

   Det var längesen vi pratades vid nu 😃 Vi pratade rätt mycket när jag var helt ny på IG och med bloggen!

   Jaa tack! Jag älskar att få skriva av mig här och på min Instagram så jag fortsatte på! Det var även extra kul att folk tydligen blir inspirerade och är intresserade av mitt liv och hur jag sparar pengar 😃

   Vad kul att du känner dig mer motiverad! Det blir jag riktigt glad över att höra! Jag hoppas att du fortsätter skriva på bloggen din ^^

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *