Min pension är katastrof! Man måste spara åt sig själva!

undefined
Inlägget är reklam för Avanza och innehåller annonslänkar. Allting jag skriver är dock mina egna åsikter och tankar, men jag ger er länkar så att ni själva kan klicka er in på deras hemsida och titta över aktierna jag skriver om.

Hej allihopa!

Idag vill jag prata om Pensionen och hur mycket man kommer att få ut senare när det är dags.

Jag har själv kollat in mina siffror och haft bra koll på dem, så jag själv vet att dessa pengar inte kommer att räcka till för mig själv! Därför måste jag göra något åt saken och investera själv med!

Har ni själva tittat hur er kommande pension kommer att se ut?
Vi kan allihopa enkelt logga in på minpension.se och kolla hur mycket vi kommer att få ut månadsvis från våran pension när vi fyller 65 år. Man kan även ändra och kolla hur mycket man får om man jobbar ett par år extra om man vill!

Så jag uppmanar er allihopa som inte har gjort det än att logga in med Bank-ID och se över era siffror!

In och kolla på länken nedan!
minpension.se

Hur ser Frökens egen pension ut?
Jag ska bara kasta ut mina siffror här nedan direkt och sen kan vi prata om det! En skärmdump från hemsidan för min pension kommer även här nedan!

Katastrof siffror 😂


Min pension om jag arbetar på samma jobb tills jag blir 65 år:
Brutto: 16 000 kr
(summan jag får innan skatten har dragits)

Netto: 11 200 kr
(den faktiska summan som jag får på kontot varje månad)

Då ska ni också veta att jag även har “lyxen” av tjänstepension som är inräknat i dessa siffror ovan! Min tjänstepension brutto är 3200 kr och netto är den 2240 kr.

Eftersom pensionen beror mycket på ens arbetslön så visar jag först mina siffror för min lön här nedan:

Lön från mitt arbete
Brutto 33 000 kr
Netto 23 000 kr

Så trots en bruttoinkomst på 33 000 kr och lyxen av tjänstepension så kommer jag ändå som 65 åring enbart få ut 11 200 kr netto när jag väl blir pensionär!

2 Chainz Pockets GIF by MOST EXPENSIVEST

Men 11 200 kr i månaden är ju hälften av vad Fröken får idag?
Yes, det stämmer. Det kommer bli en rejäl skillnad att när man väl går i pension att få UNDER hälften av sin inkomst. Detta kanske inte gäller i allas fall men så är det iallafall för mig enligt siffrorna på minpension.se som verkar vara rätt spot on!

Så hur kan man göra för att få mer i pension?
Jag älskar tankesättet “hur kan jag göra?” istället för att bara klaga på att systemet inte fungerar!

För svaret är faktiskt rätt så enkelt. Man får se till att investera själv också!

Gör som jag och många andra redan gör idag, alltså att man investerar själv via någon bank, som tex Avanza där man enkelt kan sätta igång ett månadssparande åt sig själv! Det fina är också att man kan börja använda sig av dessa pengar redan innan man har fyllt 65 år också, det finns inga “låsta” pengar på detta sätt.

Så hur sätter man igång ett månadssparande åt sig själv?
Jag både rekommenderar och använder själv banken Avanza för mitt egna sparande och investerande. Det är väldigt enkelt att sätta igång och jag gillar hur de försöker göra saker och ting så enkla som möjligt för oss småsparare!

 1. Antingen så sätter man upp ett månadssparande i de fonder man själv vill investera i, tillexempel en billig Globalfond där man får aktier, branscher och valutor över hela världen! Det blir en fin riskspridning och där kan man låta pengarna växa sig under alla år till pensionen!

  Det går att starta ett automatiskt månadssparande i fonden “Avanza Global” eller “Länsförsäkringar Global Indexnära” som exempel (jag äger bägge dessa).

 2. Eller så har Avanza också tjänsten “Avanza Auto” där man själv kan välja sin risknivå som man trivs med. Jag har gjort ett helt inlägg om hur man startar ett automatiskt månadssparande i inlägget här nedan!
  Länk till Fröken Investeras Nybörjarguide!

Vad kan man möjligtvis få till pension om man sparar åt sig själv?
Det beror på hur gammal man är och hur mycket man investerar. Varför åldern är en faktor är för att om man tex börjar investera som 25 år har mer tid att investera till sin pension än någon som är 55 år.

Så låt oss hoppa in i ett möjligt scenario här nedan!

Våra tre exempel personer investerar lika mycket och har samma avkastning!
Våra exempel personer är Lisa 25, Martin 40 och Erik 55. Siffrorna representerar deras åldrar. Siffrorna visar hur mycket de hinner få ihop att spara själva till sina pensioner när de fyller 65 år.

Investering: 2000 kr/mån
Avkastning: 8% årligen

 • Lisa 25
  Vid 65 års ålder har hon fått ihop på kontot:
  6 480 000 kr
  960 000 kr är insatt kapital och 5 552 000 kr är värdeökning.
 • Martin 40
  Vid 65 års ålder har han fått ihop på kontot:
  1 830 000 kr
  600 000 kr är insatt kapital och 1 230 000 kr är värdeökning.
 • Erik 55
  Vid 65 års ålder har han fått ihop på kontot:
  360 000 kr
  240 000 kr är insatt kapital och 120 000 kr är värdeökning.

Som ni ser här ovan så har det gått allra bäst för Lisa 25 som har investerat lika mycket och samma avkastning som de två andra, men hon har gjort det i hela 40 år jämfört med de andras 25 år och 10 år.

Lisa 25, hennes pengar har år efter år ökat med 8% årligen i snitt. Det kanske inte låter så mycket, men när dessa siffror börjar bli allt större så är 8% ökning av flera miljoner rätt så mycket pengar!

Efter 20 år har hon nått 1 miljon kr, men efter ytterligare 20 år är hon uppe i nästan 6,5 miljoner kr!
Ränta-på-ränta effekten är en magisk kraft som alla borde ta del utav!

Rekommenderar Fröken för allihopa att börja investera till sin pension?
JA! Både till sin pension och även åt sig själva!

Ni ser på Lisa 25’s exempel att på en månadsvis investering på bara 2000 kr gör en ENORM skillnad! Med hennes egna investeringar och hypotetiska pension så kommer hon få ut över 32 000 kr netto istället för 11 200 kr netto när hon är 65 och har gått i pension!

Oavsett ålder så tycker jag att man bör spara åt sig själva! Jag tycker att det inte finns några ursäkter. Bara om ni hoppar in och jobbar extra 1 helg i månaden så kan man få ihop dessa 2000 kr varje månad att investera för, om man lever på en redan riktigt tajt budget.

Men alla kan ju inte lägga undan 2000 kr varje månad! Hur gör man då?
Det är sant, vissa är verkligen i speciella situationer och jag har inga bra svar på det förutom att försöka hitta ett sätt som fungerar för en själv.

Just 2000 kr/mån var bara ett exempel. Även en tusenlapp eller en femhundring i månaden kan göra skillnad över tid.

Men är man ung och frisk så är inte sushin idag eller chailatten på Espresso House viktigare än att ta hand om sig själv ekonomisk, tycker jag. Lägger man pengar på såna saker så har man inga ursäkter till att man inte lyckas spara till sig själv, enligt mig!

Måste man vänta tills pensionen innan man kan börja leva på dessa pengar?
Nej, inte ifall du investerar på egen hand via en bank där man kan handla aktier eller fonder. Då kan man göra vad man vill med dessa pengar.

Vart kan jag själv räkna på hypotetiska framtida summor om jag investerar?
Jag använder själv dessa två kalkylatorer nedan hela tiden när jag räknar!

Kalkylerameras ränta-på-ränta kalkylator
och
z2036’s sparkalkylator

Sparar Fröken själv till sin egen pension?
Ja, det kan man säga. Jag investerar för fullt cirka 20 000 kr varje månad och det är just för att jag ska kunna “pensionera” mig tidigare.

Mitt mål är att nå 7 500 000 kr tills jag är 40 år och då kommer jag leva på avkastningen från dessa pengar och få 25 000 kr/månaden i passiva inkomster.

Så ja, det är till min egen pension men jag har tänkt att checka ut när jag är runt 40 år 😃

När är den bästa dagen att börja månadsspara? IDAG!
Det stämmer så om ni inte redan gör det så rekommenderar jag er att starta ett konto hos Avanza och sätta igång ett månadssparande NU!

Den bästa dagen att börja investera var igår, den nästbästa dagen att börja är idag!

Klicka på bilden för att registrera er nu direkt!

Slut på inlägget!
Min poäng med detta inlägg var att upplysa er om era egna pensioner!

Många jobbar hårt hela sina liv och tror att man kommer kunna njuta av livet när man väl blir pensionär, men sanningen är att man kan ha HELT FEL om summorna man kommer att få ut då!

Jag blev själv chockad när jag såg att jag själv enbart kommer att få ut 11 200 kr om jag jobbar som jag gör idag 😂 Så jag tror att detta behövs att pratas om!

Så återigen, gå in och kika på MINPENSION.SE och se vad era egna siffror ligger på!

Har ni kollat era egna siffror? Vad kommer ni att få utbetalt i pension? Känner ni er nöjda med denna siffra? Blev ni chockade? Låt mig veta!

Fröken Investera

16 thoughts on “Min pension är katastrof! Man måste spara åt sig själva!

  1. Hej Loftennis!

   Ja precis, det blir som en liten bonus bara.

   Dock så kommer jag inte att få summan 11 200 kr vid pension, då jag inte har tänkt att jobba med det jag gör idag tills jag blir 65 år.

   Jag har faktiskt gjort ett annat inlägg om mitt egna pensionssparande och hur min rikedom kommer att växa sig så att jag får 225 000 kr/mån i utdelningar när jag är 65 år 😃 DET kallar jag en grym pension det!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 1. För att räkna ut hur mycket man behöver är det årsutgifter gånger 25. Till exempel om jag spenderar 15 tkr i månaden är det 180 tkr per år. Jag behöver spara ihop 4 500 000 kr. Sedan tar jag ut 4% varje år och sparade pengar minskar inte, då de ökar med 7-8% per år. Även inflation är inräknad.

  1. Hej TM!

   Ja precis 😃

   Det går kanonbra att räkna så om man vill räkna på 4% regeln.

   Vill man räkna på andra siffror för direktavkastningen så kan man också ta sin önskade summa för året, låt oss ta ditt exempel här med 180 tkr per år, så kan man dividera den summan med 0,04 för att få samma resultat. Sen kan man ändra denna siffra själv om man vill veta vad som krävs i kapital för en portfölj med 5% i DA och få ut 180 tkr per år, då räknar man 180 000 / 0,05 = 3 600 000 kr.

   Båda fungerar men jag gillar att se olika portfölj exempel med och testa olika siffror 😃

   Tack för att du delar med dig utav detta!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej Simon!

   Jag har cirka 4000-6000 kr i månadsutgifter varje månad!

   Jag har fler inkomster som kommer in från mitt extraknäck, Tradera försäljningar, utdelningar, räntor och även lite slantar ifrån bloggen idag 😃

   Dessa siffror brukar jag visa upp i mina “Månadsbudgetar” som jag uppdaterar varje månad 😛 Då visar jag upp alla mina inkomster och utgifter!

   Denna kategori kan man klicka in sig på i den översta menyn på bloggsidan och välja “Månadsbudget” om du skulle vilja kika in där ^^

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Bra skrivet, inspirerande! Ser fram emot fler poster med samma goda kvalitet. Vad sägs om en post om hur man gör för att minimera fasta och löpande utgifter för att kunna max sparbeloppet?

  1. Hej Christian!

   Vad kul att höra 😃 Tack så jättemycket!

   Tack för tipset också om ett inlägg! Det uppskattas att höra om vad ni skulle vilja få mig att skriva om!

   Nu har jag faktiskt ett inlägg skrivet om just det, men det verkar ha hamnat bakom alla mina nyare inlägg så jag postar den här i kommentarsfältet!
   https://frokeninvestera.se/sparande-och-tips/tips-och-ideer-till-sparande-hur-jag-alltid-sparar-over-75-av-min-lon/

   Jag hoppas du finner något intressant i det inlägget! 😃

   Mitt absolut bästa spartips är att sluta köpa saker! Köp ENBART saker som man måste ha, tex mat eller betala hyran xD

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 3. 14300 kr/mån innan skatt för min del. Men det kommer bli betydligt lägre än så då jag inte kommer att harva på heltid livet ut.

  Känns helt okej för min del!

  /Arbetsplanen

  1. Hej Arbetsplanen!

   Aha, kul att få höra din pensionssiffra 😃

   Haha likadant för mig, jag tänker inte arbeta heltid tills dagen jag blir 65 år heller xD

   Så sjukt härligt med internet så att vi likasinnade kan prata om såna här saker ^^

   Tack för att du delar med dig!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej Utdelningsportföljen!

   Aha, 20 000 kr brutto i din pension? Eller netto? Högre än mig iallafall så bra jobbat 😃

   Haha tack ^^ Jag brukar alltid skriva när jag är hemma och känner att det finns något jag vill skriva om 😃 Kul att du tycker om det ^^

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej Juristinvest!

   Jaha men vad kul 😃

   Jag ska definitivt kolla in din blogg också!

   Tack 😃

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 4. Oj vilken skillnad på våra pensioner! Jag har en högre lön (och är 42 år och har jobbat sedan jag var 20 år), men hela min pension räddas av tjänstepensionen som är imponerande stor, så jag får faktiskt ut mer i pension än vad jag har i lön idag om jag går i pension vid 65. Först vid 70 dippar den ner och då får jag ”bara” runt 24 000 kr/mån. Det som har varit bra för min pension är bra arbetsgivare med bra pensionsupplägg, en bra tjänstepension som lyx samt att premiepensionen har vuxit i snitt 11%/år varje år. Hade jag kollat när jag var 25 så hade jag blivit livrädd, men nu som 42-åring ser det väldans fint ut. Jag har precis börjat med investeringar själv dock och avser bygga en pengamaskin, men där mitt mål är att dra ner på arbetstid och låta pengamaskinen säkra upp minskad pension + lön om kanske 10-15 år. 🙂

  1. Hej Peter!

   Jaha oj, kul att få höra hur du har det med din pension 😃

   Får man fråga vilken arbetsgivare eller bransch det är du arbetar inom? Skulle vara kul att veta vilka yrken som har en imponerande stor tjänstepension ^^

   Tack så mycket för att du delar med dig! Alltid kul att höra om hur olika folk har det och vilka förutsättningar de har sett till att skapa åt sig själva 😃

   Vad kul att du har hittat till investeringar och att du har fått intresse för det! Härligt med planer för en friare framtid, det gillar jag 😃

   Skulle vara kul att veta vilka bolag du har valt till denna utdelningsportfölj!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *