Därför bor jag i en hyresrätt istället för att köpa mitt hem!

Hej allihopa!

Det har blivit en hel del frågor på sistone om hur jag kan bo så billigt och varför jag inte köper en eller flera bostadsrätter för mina 600k kr på mitt sparkonto. Det tänkte jag prata lite om nu idag!

Hur jag bor för 1553 kr/mån!
Jag bor i en 1’a på 31 kvadratmeter som kostar 3105 kr/mån. Eftersom jag bor med min sambo så delar vi på denna kostnad och betalar hälften var. I denna hyra så ingår el, vatten, värme och kabeltv (vi äger dock ingen TV idag men ändå 😛). Innan ni undrar så använder vi vår laptop till att kolla på youtube, serier etc!

Det var billigt! Finns det fler fördelar än den billiga hyran?
Ja, förutom den billiga hyran så är även andra kostnader till följd av läget som vi bor på väldigt billiga. Vi bor i närheten till precis allting vi behöver, alltså matbutik, gym, city, jobbet.. ja, allt! Så vi behöver varken bil eller busskort för att ta oss någonstans!

Kommer ni alltid bo där?
Nej, utan nu bor vi här tillfälligt för att vi har tänkt att investera som tokar i några år. Sedan så kommer vi hitta ett annat boende när det är dags för familj!

Så varför köper ni inte en bostadsrätt eller hus att bo i idag? Ni har pengarna?
Ja, vi har pengarna men.. ni kanske kommer tycka att det låter knäppt, trots att räntan är så pass låg idag, men jag är inte sugen alls på att vara skuldsatt. Jag ÄLSKAR att vara skuldfri (förutom CSN på 20k 😛) och det vill jag fortsätta att vara. Jag gillar även alla fördelar med att bo i en hyresrätt, som när vi får minsta problem så är det bara ett telefonsamtal så är det löst!

Så du vill inte köpa ett hem för att du inte vill vara skuldsatt?
Helt rätt. Jag vill inte känna den vikten på mina axlar och jag vill kunna känna mig HELT fri från allt. Jag vill kunna ha friheten att bara dra iväg någonstans och göra något nytt, om jag skulle känna för det.

Men folks lägenheter ökar i värde med 10,000 kr/mån, hur kan du inte vilja vara med i det?
Det är sant att det är så idag, men det behöver inte betyda att det kommer att vara så för alltid. Räntorna kan öka också. Jag gillar helt enkelt inte DEN typen av risk av att vara i skuld till någon och jag vill ha friheten att kunna göra vad jag än vill, utan något som stoppar mig 😛

Så Fröken kommer aldrig att köpa ett hem?
Jo, kanske, det är inte omöjligt! Men mitt mål är först och främst att nå mitt mål om 25,000 kr/mån i utdelningar. Antagligen så kommer jag bara leva på max hälften av utdelningarna, så OM jag vill köpa ett hem, så kan jag lägga undan resterande pengar varje månad i framtiden och spara till en lägenhet då. Det jag isåfall vill göra är att köpa mitt hem med pengar, rakt av 100%, dvs inga lån alls.

Köpa ditt hem utan lån?? Hela summan på en gång??
Precis! Låt oss leka med scenariot att jag har nått mitt ekonomiska mål om 10 år och även min sambo börjar få en ordentlig summa i utdelningar (som investerar 15,000kr/mån). Jag skriver här nedan!

Scenariot är om 10 år:
Mina utdelningar: 25,000 kr, men sparar 12,000 kr av dem.
Sambons utdelningar: 12,000 kr, men sparar 5,000 kr av dem.
Då lever vi alltså på 20,000 kr/mån ihop, i detta scenario!
Ni kanske tycker att det låter lite, men tänk då på att vi lever idag på under 10,000 kr ihop idag. Så det skulle vara rena lyxlivet för oss med 20k kr/mån!

Då sparar vi ihop 17,000 kr enbart från utdelningar. Vi båda kommer fortsätta jobba, självklart, med vad återstår att se men låt oss säga att vi får in 30,000 kr netto var (idag tjänar vi 46,000 kr ihop)

Totalt: 17,000 kr utdelningar + 30,000 kr lön = 47,000 kr/mån

Så på 1 år har vi sparat undan 564,000 kr. Det krävs alltså enbart 4 år för oss att spara ihop till ett hem vi kommer att vilja bo i. Då har vi sparat 2.25 miljoner kr under de åren som går strikt till ett hem.

-Wow, allt detta låter fantastiskt. Men priserna på hus och lägenheter går ju upp med åren?
Jo, de har ju gjort det och kanske fortsätter. Men vem vet i vilken takt de gör det. Nu är det ju också så att våra utdelningar, högst troligt, ökar med åren också och vi kanske börjar tjäna mer pengar på vårat framtida arbete också. Men även om det skulle ta 1-2 år till så spelar det ingen roll, jag har ej bråttom, jag är som sagt bara 39 år i detta scenario 😛

Så.. är det såhär ni kommer att göra?
Helt ärligt, så jag vet ej. Som det känns i dagsläget så är jag mer sugen på att putta in de där extra pengarna i utdelningsaktier istället 😛 Ni kanske läste mitt inlägg om att mitt långsiktiga mål att gå i pension med 65 miljoner kr och få utdelningar på 225k kr/mån? Klicka här för att komma till det inlägget!

Haha, det blev väldigt mycket text xD Hade mycket energi från träningen, märkte jag!

För er som inte orkar läsa allt detta så har jag gjort snabba frågor och svar här under!

  • Varför hyresrätt? Billigt.
  • Varför inte bostadsrätt? Vill ej gå i skuld.
  • Kommer ni en dag köpa ett hem? Kanske.
  • Vad gör ni om ni inte köper ett hem? Investerar på börsen.

Jag hoppas att ni gillade inlägget och kanske fick ett annorlunda perspektiv på saken än vad ni är vana med att få höra. Det är såhär jag ser på saken iallafall.

Innan jag avslutar så vill jag bara säga detta också!
Jag vill bara poängtera att jag förstår att fastigheter, hus och lägenheter kan vara och ÄR en fantastisk investering. DOCK så är det inte en investering för mig. Vi är alla olika om hur vi gillar att göra saker och ting på, detsamma gäller investeringar.

Har ni själva köpt era hem? Känner ni något särskilt över skulden till banken? Eller är det någon som funderar på att köpa ett hem? Låt mig veta!

Fröken Investera

Höjd ränta hos Collector till 0.75%!
Mina utdelningar hittills från 2018 och 2019!
Tips och idéer till inkomstkällor! Hur jag får över 65,000 kr extra per år utöver min lön!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *