Intervju med Marcus Hernhag!

Hej allihopa!

Jag fick äran att få byta lite frågor med herr Hernhag som är en av Sveriges största sparprofiler, framgångsrikaste författare och som skriver artiklar hos Privata Affärer!

Han är anledningen till att jag längtar till fredagar för att läsa hans aktiechatt! Marcus bloggar om börsen och har även ett Instagram konto som ni inte får missa!

Länkar:
Hernhags Blogg: https://hernhag.se/
Hernhags Instagram: https://www.instagram.com/marcushernhag/

Nu dyker vi in i intervjun! 😀

1. Hur väcktes ditt ekonomiska intresse och när började du investera?

Jag har alltid varit bättre på att samla och bygga än på att konsumera och göra av med saker. Sparade oftast min veckopeng när jag var liten. Jag och pappa började prata aktier sommaren 1998. Börskraschen den hösten när index var ned 39 procent på tre månader var lärorik och jag gav aldrig upp med mina investeringar. Ekonomi har på något vis alltid känns som något jag ska hålla på med.

2. Hur tänker du kring sparkvot?

Det är bra att öronmärka inkomster så sparandet alls blir av. Jag har själv aldrig behövt det då jag ändå brukar få pengar över. Jag sparade kanske 50 procent från 2001 och en tio år framåt kanske. Är troligen mycket lägre nu, jag har inte tid att kolla utfall mot budget exakt. Men behöver man det så ska man göra det.

3. När nådde du din första miljon? Berätta om resan dit

Jag vill minnas att studielånet som jag köpt aktier för var borta 2002. Eller rättare sagt lånet fanns kvar och nedgången hade raderat mitt egna kapital så jag var på minus i aktieportföljen och hade bara några obelånade allmansfonder och min bostad kvar. Det var tungt, men att våga vägra lämna aktiemarknaden och låta tiden arbeta mer än något annat har gjort mig rik. Jag hade en studiekompis som brände sig efter att ha köpt aktier på min inrådan och lämnade börsen i nedgångarna 2000-2002. Hade han behållit skulle det ha gått bra till slut ändå. Min första egna bostad äger jag än idag och den har flerfaldigats i värde. Jag nådde nog min första miljon under 2003-2004 när börsen vände upp med kraft och min bostad ökat lite den också, men märkligt nog har jag aldrig suttit och hållit bra löpande koll på min nettoförmögenhet. Jag fokuserar mer mot att få saker att bli bättre och bättre än exakta tal och summor.

4. Vad har du för tips till de som vill börja investera?

Att komma igång och försöka hitta din aktiestrategi. Det kan ta ett tag innan man hittar hem, oavsett om det är investmentbolagsaktier, tillväxtaktier eller fonder. Satsa i första hand på allmänbildning och att lära dig hur samhället förändras och ger olika branscher olika bra förutsättningar.

5. Berätta om dina framtidsplaner, är det att bli ekonomiskt fri?

Mina framtidsplaner är att fortsätta bygga det har jag i livet och att växa som människa. Må bättre, få det bättre, bilda familj. Jag vill se hur långt jag kan komma i livet. Hur många böcker kan jag sälja? Vilka investeringar, bostäder och resemål kan min livsstil ge mig? Kan

jag slå personbästan på gymmet eller i löpspåret igen? Hur många medmänniskor kan jag hjälpa en bit på vägen mot mer frihet och bättre ekonomi?

Slut på intervjun!
Fantastiska ord av en fantastisk man! Det var en ära för mig att få göra detta med Hernhag då jag har följt honom och hans arbete i rätt så många år nu!

Jag hoppas att ni också fann detta intressant! Om ni gjorde det så glöm inte att gå in på hans blogg hernhag.se och lägg till den i bokmärken bland era andra bloggar som ni följer 😀

Gillade ni att få läsa denna intervju? Vill ni att jag ska intervjua fler personer? Vilka frågor tycker ni skulle vara intressant att få svar på? Låt mig veta!

Fröken Investera

2 thoughts on “Intervju med Marcus Hernhag!

  1. Hej Två Månadslöner!

   Okej gud vad kul 😀 Då har du också ett intresse för herr Hernhag, skulle jag gissa på!

   Tack så mycket och kul att du tittade in!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *