Jag lever på endast 5000 kr per månad och 60 000 kr per år!

Hej allihopa!

Idag ville jag ta upp mina månadskostnader som väldigt många reagerar på! Jag vill berätta om hur jag lyckas med dessa kostnader och varför jag gör detta!

Så hur kan Fröken leva på enbart 5000 kr per månad?
Hemligheten är väldigt enkel och det är att mina utgifter är VÄLDIGT LÅGA!

Att mina utgifter är så låga är inte på grund av någon slump, utan det är jag som aktivt har sökt mig till billigare alternativ!

Nedan kommer en lista med lite aktiva val jag har gjort för att få billigare utgifter:

 • Jag flyttade till en liten, billig 1a. Denna hyra delar jag idag med min sambo.
 • Jag köper aldrig utemat eller går på restaurang! Lagar enbart maten hemma!
 • Jag slutade med cigaretter!
 • Jag slutade gå ut på krogen!
 • Jag sa upp tjänster som Spotify och Netflix!
 • Jag valde ett billigare mobilabonnemang!
 • Jag har ingen bil!
 • Jag har inga barn! (just nu)
 • Jag har inte rest iväg på semestrar!
 • Jag fikar inte på stan!
 • Jag köper inte grejer som jag inte behöver!
 • och mycket, mycket mer….

Var det inte svårt att sluta upp med alla de sakerna ovan?
Inga problem alls! När jag väl hade ett mål och syfte med att spara mina pengar så blev jag snarare motiverad att bli ännu bättre och fortsätta hitta knep att spara pengar på!

Det roliga är att det är så ENKELT också! Jag betalade tillexempel 249kr/mån för mitt mobilabonnemang. Två samtal senare så betalade jag istället 99kr/mån. Dessa två samtal sparade mig alltså 1800 kr per år! Vill man gå ner i arbetstimmar så är detta alltså ungefär 10 timmar mindre på jobb som man måste utföra!

Som med utematen och cigaretterna, visst det är gott och trevligt att röka en cigg, men inte alls lika trevligt som att bli EKONOMISKT FRI i framtiden! Jag förklarar längre ner vad jag menar med det påståendet..

Kan Fröken ge exempel på sina låga utgifter?
Absolut! Nedan kommer en lista med mina FASTA utgifter som måste betalas varje månad!

Hyra 1587 kr
Träning 499 kr
Bredband 215 kr
Försäkring och bank 81 kr
Hallon 99 kr (mobil)
CSN 603 kr (snittkostnad, kvartalsbetalning)
Bloggen 79 kr (snittkostnad, kvartalsbetalning)

Totalt: 3163 kr

I denna kalkyl så har jag inte räknat med mat eller transport till jobb, utan jag skrev helt enkelt ned mina fasta utgifter. Mat går på cirka 1000-1200 kr per månad och transport cirka 380 kr.

Som ni kanske har sett i mina månadsbudgetar så kommer plötsliga utgifter, som med min mobil som gick sönder. Detta har jag inte räknat med ovan utan jag räknar enbart med vad jag lever på och gör av med utan att dessa plötsliga saker sker!

Har Fröken alltid varit duktig på att spara pengar?
Haha, absolut inte 😂 Jag var en riktig slösare som köpte allting jag ville ha. Det var extremt mycket utemat, resor, festande, cigaretter, prenumerationstjänster och egentligen allting som stod på min lista längre upp som jag idag har slutat med!

Jag har faktiskt skrivit ett helt inlägg om hur mitt liv såg ut innan jag började spara och hur jag hanterade mina pengar i olika åldrar!

Länken till det inlägget är här nedan:
https://frokeninvestera.se/mig-sjalv/hur-sag-frokens-liv-ut-innan-hon-borjade-att-spara-och-investera/

Så VARFÖR vill Fröken ha så låga utgifter som möjligt?
Det beror på att jag vill kunna spara så mycket av mina inkomster som bara möjligt så att jag kan investera dem!

Anledningen till att jag vill investera mina pengar är för att jag vill att mina investeringar en dag ska kunna försörja mig och min familj med de passiva inkomsterna som de genererar!

Så ju mer pengar som jag kan lyckas spara och investera, desto snabbare kommer jag att kunna “förtidspensionera” mig och bli ekonomiskt fri!

Vad är det för investeringar och passiva inkomster Fröken pratar om?
Det finns många sätt att generera passiva inkomster på, men jag fokuserar enbart på en sådan källa och det är UTDELNINGSAKTIER!

Jag köper alltså in mig i bolag som betalar utdelning, alltså pengar från sina vinster de gör till sina investerare. Dessa bolag köper jag in mig i varje månad över lång tid, tills att dessa utdelningar en dag överstiger min egen lön från min fastanställning och på så sätt bli EKONOMISKT FRI!

friday weekend GIF by Gameloft

Hur exakt är Frökens planer kring detta?
Jag har idag en fastlön på cirka 24 000 kr per månad och får även lite extra inkomster från andra håll.

Men eftersom jag gör av med 5000 kr varje månad så lyckas jag alltså spara och investera resterande, vilket alltid brukar bli över 20 000 kr varje månad.

Om jag investerar över 20 000 kr varje månad och återinvesterar utdelningarna jag får från mina bolag, så räknar jag med att nå mitt ekonomiska mål om 7 500 000 kr och då leva på 4% av dessa pengar årligen, vilket resulterar i 300 000 kr per år eller 25 000 kr per månad.

Så om 10 år räknar jag med att ha skapat min egen “trisslottvinst” vilket är min stora dröm och mitt mål med allt detta!!

Då min plan är alltså att gå i pension när jag fyller 40 år 😃

Slut på inlägget!
Jag förstår att vi alla är i olika situationer och att jag själv är i ett gyllene läge i mitt liv för att göra just detta och att alla inte kan göra likadant.

Men däremot så hoppas jag att jag kanske inspirerar någon därute och planterar ett “tankefrö” så att man kanske gör själva något aktivt val som kan spara en lite pengar varje månad!

Vad ligger era egna månadsutgifter på ungefär? Vilka kostnader har ni själva kapat som sparar er pengar? Låt mig veta!

Fröken Investera

10 thoughts on “Jag lever på endast 5000 kr per månad och 60 000 kr per år!

 1. Hej! Jättekul att du delar med dig och inspirerande. Du kommer snabbt nå ekonomiskt oberoende.

  Några frågor som dyker upp är:

  1. Många av dina tips är liknande för mig, med små undantagen att jag ibland äter ute och nån enstaka gång fikar ute. Plus har bil som dock används sparsamt

  2. En sak som jag inte hade klarat är att inte åka på semestrar. Hur tänker du där? Jag mår fruktansvärt bra och känner mig levande när jag får uppleva världen, kulturer och skapa minnen. Jag avsätter 3000/månad till resor av alla dess slag. Då kan jag göra rätt sjuka resor och semestrar.

  3. Hur tänker du kring att bo i en 1a? Bor själv med sambo i en liten 2a, trivs men vill nog på sikt flytta till något liiiite större iallafall 😀

  Ha det gott!

  1. Hej Frihetsgud!

   Tack, jättekul att du gillar det min vän 😃 Det hoppas jag med på att jag gör ^^

   Självklart svarar jag på dem!

   1. Trevligt att höra 😃 Men vad var frågan här haha? ^^

   2. Jag själv har rest mycket förr och det är absolut något vi kommer att göra i framtiden! Det jag tänker här, är att jag hellre investerar mina pengar rakt in i pengamaskinen så att min pengamaskin istället finansierar våra framtida resor för resten av våra liv!

   Jag håller med om att resor är sjukt roliga och givande, men jag vill “pausa” mina nöjen idag för att kunna leva livet fullt ut om 10 år och kunna göra precis vad jag vill, hela året och hela dagarna 😃

   Så vill vi åka på spontanresa med familjen till Disneyland så gör vi det! Vill vi åka en random resa till Grekland så gör vi det! Vill vi åka upp i eiffeltornet en helg så gör vi det! Allt finansierat av pengamaskinen som jag har byggt upp!

   Så pengamaskin först, nöjen sen! Så tänker jag här ^^

   3. Vi bor enbart tillfälligt i denna 1a för att kunna maximera vårat sparande och investerande! På sikt så kommer vi att flytta till något större men det är några år kvar till det åtminstone 😃 Vi har planer på att köpa hus och gård i framtiden!

   Tack för dina frågor och även insikt i hur du själv ser på dessa saker och ting! ^^

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Det finns en paradox i tänket. Ponera du blir sjuk och avlider i förtid. Då har alla år av uppoffring varit förgäves eller rättare sagt du har offrat dig för dom som tar över din portfölj. Jag tror du ska balansera upp det lite och inte lägga alla ägg i en skål.

  1. Hej Mats!

   Det är sant, det skulle kunna hända! Man vet aldrig vad som händer i livet.

   MEN, jag kämpar hellre och dör för min dröm än att inte ha kämpat för den alls.

   Denna jakt ger mig mening och lycka, att jaga en dröm, något jag verkligen brinner för och känner mig passionerad för, är något som jag hade gjort tusen gånger av tusen!

   Trots att jag räknar med att ha nått målet om 10 år men dör om 9 år så skulle jag INTE ha ångrat det en sekund! Skulle reinkarnation existerat så hade jag gjort precis likadant igen 😃

   Jag gick i många år utan att veta vad min hobby eller min passion var, vad jag var duktig på, vad meningen med mitt liv var… dessa saker har jag fått svar på och det är just det jag kämpar för!

   Så för många kanske det låter som att det bara är pina och jobbigt, men sanningen är att detta gör mig lycklig!

   Tack för att du delar med dig av dina tankar och jag kan hålla med om att jag är lite udda ;P

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 3. Jag gick in ganska hårt från början, men jag har trappat av och sparar ungefär hälften av inkomsten idag (inkluderar ej pensionsavsättningar).
  Efter ett tag kände jag mig begränsad, och det blev att blanda devisen the journey is as important as the goal.
  Jag har också dragit ned på idiot sakerna, men att förneka sig tex Netflix som ger mig mycket värde för nästan inga pengar känns inte vettigt om du frågar mig, men du kanske inte värdesätter det. Däremot ser jag att du har dyrt gymkort, så det är kanske där du vill lägga pengarna. Jag jobbar personligen några år extra och har kul hela vägen med familj, och ändå har tryggheten. Jag startade reddit.com/r/firesweden som du antagligen också vill joina. En grej som du bör lägga in i din projicering är kostnad av att ha familj i din resa. När jag och frugan levde utan barn levde vi på ett studielån så ca 9000. Idag lever vi på mer än det dubbla. Men å andra sidan är jag höginkomsttagare idag så jag kan ändå lägga undan rejält plus att tjänstepension väger stora avsättningar varje månad. Kul inspiration dock – många tror inte ens att det går att leva på under 10.000, och där bevisar du motsatsen. Kan du inte posta på vår sub på reddit på engelska så att andra också kan få läsa om din frugal fire budget? En annan fråga jag har är varför du siktar på 25.000/mån om du ändå trivs bra på 5000?

  1. Hej Mikael!

   Kul att höra hur du har gjort och hur du gör idag och tänker över hela situationen 😃

   Absolut, om saker och ting ger en värde så tycker jag att man självklart ska lägga pengarna på det!

   Jag själv har ju lyxen av att mina egna hobbys är gratis 😃 Jag älskar tv- och datorspel, läsa om saker som intresserar mig och lära mig om saker på YouTube!

   Som du säger, jag värdesätter inte Netflix eller att titta på serier. Visst jag kan göra det, men det är ingenting som jag faktiskt njuter av. Hellre sitter jag och spelar spel som sagt ^^ Olika folk har olika nöjen!

   Sant, mitt träningskort är lite dyrt men det är inte enbart ett gymkort utan det är lite extragrejer som ingår 😃 Dock så har jag varit lat på sistone så då har inte dessa pengar varit “värt” men jag ska försöka ta mig i kragen snart och köra igen!

   Aha, jag har faktiskt aldrig varit inne på Reddit men har hört mycket om den sidan ^^ Kanske startar jag ett konto där och tittar in isåfall när jag får tid 😃

   Tror folk att det inte går? Jag följer många på Instagram redan nu som lever på under 10 000 kr per månad så det är ingenting ovanligt 😂

   Anledningen till att jag siktar på 25 000 kr/mån är för att jag alltid har drömt om den där trisslottvinsten där man kunde vinna just det priset! Det skulle betyda, för mig iallafall, total ekonomisk frihet och fri till att göra vad jag än vill!

   Att jag trivs med 5000 kr/mån är bara en tillfällighet, min plan är inte att leva såhär för alltid utan det gör jag bara för att maximera mitt sparande i dagsläget för att kunna nå min dröm om 25t/mån snabbare 😃

   Tack för en väldigt intressant kommentar och det var ett nöje att läsa angående din egen situation och tänk över det hela!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 4. Wow, finner nästan inga ord! Vet inte hur stor uppoffring detta är för dig? Det känns som det måste vara ett stort intresse för dig att leva ”snålt”.

  Du ska ha en stor eloge som ändå orkar står emot livets alla bekvämligheter i form av utemat, bil eller en större lägenhet.

  Hur ser du på ditt leverne när du gått i pension? Kommer du då att leva upp dessa 25k i månaden?

  Mina månadskostnader ligger på ungefär det femdubbla 🙂

  // Utdelningsportföljen

  1. Hej Utdelningsportföljen!

   Hihi kul att du finner ord nästan 😃

   Det är ingen större uppoffring för mig, faktiskt! Jag är en väldigt simpel människa med simpla hobbys!

   Tack! Utemat är nog det som lockar mig mest faktiskt av alla nöjen som finns därute 😂 Men vi lagar våran “egen” utemat som Spicy Hot, vi köper samma ingredienser och lagar den hemma! Smakar nästan precis likadant men vi får 4 gånger mer mat för halva priset 😊

   Det kommer vi att göra! Det är inte så att vi ska KÄMPA för att göra av med allt, men nu kommer det in passiva inkomster på 25t kr varje månad till mig och 15t kr till sambon, vad vi än gör och självklart så kommer vi att NJUTA av våran skörd som vi har odlat till oss själva i alla dessa år då 😊

   Vi kommer även att fortsätta investera förstås! Än så länge har jag tänkt att åtminstone 10% av pengarna ska återinvesteras, för investera måste man alltid göra, tycker jag 😃

   Oj, femdubbla! Jag måste kika in din blogg och se hur du lyckas spara ihop till en utdelningsportfölj isåfall ^^

   Tack för dina tankar och frågor 😃

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 5. Hej, har precis hittat till din blogg och fbsida. Nybörjare vad det gäller aktier och allt därtill. Men har börjat att intressera mig allt mer och mer för min o sambons privatekonomi.

  Till frågan, såg att du betalar för ditt gymkort. Har du kollat med din arbetsgivare om ni har friskvård som kan täcka den kostnaden?

  Jag själv hittade precis ett nytt gym där årskostnaden täcktes av vår friskvård, så signade upp mig på det och sa upp det jag hade. Sparade helt plötsligt 4740kr/år. Vilket kändes skönt i plånboken.

  Mvh

  1. Hej Martin!

   Kul att du har hittat hit! 😃

   Jaa det finns så mycket att lära sig och det är verkligen en helt ny och spännande värld, detta med ekonomi och investeringar!

   Härligt att du reagerade på min träningsavgift!

   Jättebra av dig att du kollade upp det och bytte gymkort dit 😃 Fantastiskt att du sparar 4740 kr per år eller 395 kr per månad! En fin extra slant man kan investera för istället!

   Jag har faktiskt kollat upp det med mitt eget jobb och det ingår tyvärr inte friskvårdsbidrag 🙁 Lite synd men man kan inte få allt, antar jag xD

   Tack för din åsikt och att du ville dela med dig av det tipset! Det finns nog många som har friskvårdsbidrag via sina jobb som inte använder dem, skulle jag kunna tro!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *