Vill du spara mer pengar? Börja drömma och sluta slösa!

Hej allihopa!

Någonting som jag har märkt är att många av er som läser mina inlägg och som är vän med mig på Instagram har gemensamt är att vi allihop vill spara mer pengar! Detta ville jag kika in lite närmare på idag!

Varning innan ni läser vidare!
Jag vill säga att jag ÄR en extrem sparare och mina tankar kring pengar är lite speciella när det kommer till pengar.

Man måste självklart inte vara lika extrem som jag, utan det är bara mina tips och tankar som har hjälpt mitt eget sparande. Så ni själva får ta “russinen ur kakan” om vad ni själva tycker skulle kunna fungera för er och som ni kanske själva kan göra för att spara lite extra varje månad! 😊

Självklart så förstår jag att alla har olika förutsättningar med familj och barn, vad man arbetar med och hur man tar sig dit, vart man bor, hobbys, lån och skulder osv. Så se dessa enbart som tips och inte som något måste 😛

Viljan att spara och drömma om dina mål
Först och främst så måste man vilja spara. Det kan vara mycket lättare om man har ett konkret mål, alltså om man vet vad man vill spara till och varför.

Ni kanske minns när ni har sparat pengar till en solsemester, till en bil ni behövde eller en kontantinstats till en lägenhet? Visst gick det enklare att spara när ni hade dem som mål?

Eller så kanske ni rent av vill spara till något av de tre sakerna jag just nämnde, så att ha dem som mål är ingen dum idé!

Min egen vilja till att spara är att jag drömmer om att bli ekonomisk fri, att kunna leva på mina utdelningar så att jag i framtiden inte behöver vara fast på ett jobb för att få lönen de betalar ut. Då är jag helt fri till att göra precis vad jag vill om dagarna! Denna vision och dröm pushar mig till att spara och investera så mycket som möjligt och det är verkligen en boost att ha denna morot att jaga! 🥕🏃‍♀️

Fundera nu återigen på varför ni vill spara pengar så att ni har det som mål och din dröm, det kommer att bli mycket enklare att spara mera pengar då!

Exempel på sparmål:
Solsemester
Bil
Kontantinsats till lägenhet/hus
Investera
Ekonomisk trygghet

Day Saving GIF

Hur gärna VILL du faktiskt kunna spara pengar?
Detta är en daglig kamp man har med sig själv. Vi alla vill använda våra pengar för att äta lunch på stan med vännerna, köpa cigg eller snus för, gå ut på krogen i helgen, åka på weekendresor och mycket mer…

Men det är på grund av dessa saker som folk INTE lyckas spara pengar och sedan beklagar sig över att de aldrig har pengar att spara.

VILJAN att VILJA är viktigt. Man måste kunna säga nej! ☝️

Sedan så kanske ni inte vill sluta med dessa grejer men det finns sätt att spara pengar på ändå. Laga lunch med dina vänner hemma istället, trappa ner på cigaretterna, drick innan ni går ut på krogen och åk på mindre resor eller “Svemestra”, alltså semestra i Sverige! 😛

Konsten att spara pengar
Just konsten att spara pengar är något som jag de senaste åren har mer eller mindre lyckats “perfektionera” åt mig själv.

Själva tricket till att spara pengar, tycker jag, är att helt enkelt SLUTA KÖPA dessa saker som vi INTE behöver.

Så då kan man fråga sig, vad ÄR det jag behöver? Skriv upp en lista om allting ni måste ha för att kunna leva.

Exempel på min egen lista för saker jag MÅSTE ha varje månad i dagsläget:
🏠Mitt hem – 1,553 kr
🍕Mat – 1,300 kr
🚌Transport – 315 kr
📞Mobil och bredband – 314 kr
⚽Träning – 445 kr
📝Försäkring – 123 kr
💰Totalt: 4,050 kr

Så med andra ord, VARENDA KRONA utöver dessa 4,050 kr jag köper, är ren “lyx” som jag unnar mig eller en “onödigt utgift” som jag INTE behöver!

Det finns förstås undantag som om man måste köpa nya vinterkläder eller julklappar, men detta får man förstås ha med i beräkningarna då! Det finns förstås fler undantag och alla har olika förutsättningar, men ni kanske förstår poängen jag försöker få fram? 😊

Viljan att spara pengar och konsten att spara pengar går hand i hand.

Jennie Garth Fox GIF by BH90210

Du köper allting med TID av ditt liv
Ta reda på vad din timlön är i snitt från ditt arbete och sedan räknar du allting du vill köpa med hur många timmar du måste jobba för att kunna köpa dessa prylar.

Vi tar ett exempel att en person tjänar 125 kr i timmen efter skatt och hen ska köpa lite olika saker här nedan:

 • Tröja för 500kr
  Denna person vill köpa en tröja som kostar 500 kr.
  500 / 125 = 4
  Då kostar alltså denna tröja 4 arbetstimmar för hen att köpa.
  Frågan då man måste ställa sig är “Är den värd 4 timmar av mitt liv på jobb?”
 • Vinterjacka för 2,000 kr
  Vintern är här och det är dags för en jacka.
  2,000 / 125 = 16
  16 timmar på jobb är vad denna jacka kostar.
  “Är denna jackan värd 16 timmar av mitt liv?”
 • Weekendresa för 6,000 kr
  Resan kostar 3,500 kr men sen med transport, mat och fickpengar så landar det på totalt 6,000 kr.
  6,000 / 125 = 48
  Denna resa kostar alltså 48 timmars arbete.
  “Är denna resa värd 48 timmar av mitt liv som jag har varit på jobb?”
 • iPhone X för 11,400 kr
  Personen vill köpa en iPhone X med 256 gb för 11,400 kr.
  11,400 / 125 = 91
  Då måste alltså personen arbeta hela 91 TIMMAR på sitt jobb för att köpa denna telefon.
  Ställ då frågan igen: “Är den värd 91 timmar av mitt liv som jag har stått på jobbet för?”

Jag vet inte hur ni tänker kring detta men när jag hörde om detta tankesätt själv så förändrades mitt sparande TOTALT! Detta är verkligen sanningen och det var faktiskt ingenting jag hade reflekterat kring innan.

Detta tankesätt verkligen boostade mitt egna sparande och har hjälpt mig att nå dit jag är idag!

Slut på dagens inlägg!
Det blev ett mycket längre inlägg än vad jag förväntade mig, jag bara fortsatte att skriva på men jag tycker att jag fick med en hel del viktiga saker här 😊

Har ni själva lyckats spara mer pengar sen ni tog tag i det mer aktivt? Vad är era drömmar och mål att spara pengar till? Räknar ni också allting ni köper med timmar av ditt liv? Låt mig veta!

Fröken Investera

2 thoughts on “Vill du spara mer pengar? Börja drömma och sluta slösa!

 1. Hej! Intressant läsning för en fröken som också är intresserad av börsen och investerar varje månad. Dock är det ju mig du skriver om i inlägget😊 Nya vinterjackan har jag inte hunnit använda än, kom hem fr weekendresa tidigare i veckan och har ju så klart en iphone x 256 gb. Haha, dags att trappa upp sitt sparande och minska sitt slösande alltså😂👍 Har inte ens tänkt på de utgifterna som onödiga men dags att ändra på det. Tack för tankeställaren!

  1. Hej Anna!

   Haha är det sant! 😂 Vad kul att mina exempel prickade in rätt så exakt hos dig!

   Jättekul att du investerar varje månad! Det är förstås hur bra som helst att du redan gör det och att du har det som rutin!

   Om man vill spara mer och slösa mindre är förstås upp till var och en, men om du blev lite inspirerad av att spara mer så blir jag mer än glad, måste jag säga 😀 Det var just en tankeställare som jag ville försöka få ut här via detta inlägg och dessa tips är som sagt något som jag själv använder och som fick mig att spara en hel del!

   Tack så mycket för att du delar med dig och jag önskar dig lycka till i ditt sparande och investerande 🙂

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *