Det enkla knepet som fick mig att spara hundratusentals kr!

Hej allihopa!

Idag tänkte jag berätta lite om ett “knep” som jag har gällande pengar. Knepet är hur jag tänker om pengar och hur jag tänker när jag får impulsen av att köpa någonting som jag ser att jag vill ha.

Gå rakt på sak, vad är det för knep du har?
Varje gång jag vill eller tänker handla så räknar jag på hur många TIMMAR jag måste vara på jobb för att betala denna pryl. Jag brukar räkna att jag får 100kr i timmen (egentligen lite mer än så, men jag gillar att räkna så jag hellre sparar).

Kan du ge lite exempel för oss?
Självklart! Till exempel om jag ser en tröja för 900 kr, så tänker jag att för denna tröja så måste jag vara på jobb 9 timmar för att betala av denna. Då ställer jag mig frågan, är det värt det? Oftast blir det ett nej.

Eller som när jag kollar igenom webbshoppar och tänker “men vad kul det hade varit med en drönare som flyger och filmar” och lägger den i kundvagnen som kostar 2,500 kr. Sedan när jag tänker på att jag måste vara på jobb i 25 timmar för denna pryl som jag antagligen kommer flyga med ett par gånger med och sen tröttna, är den värd att vara 25 timmar på jobb eller är jag hellre ledig med min sambo? Svaret blev att jag hellre sparade.

Så allting du vill köpa räknar du i timmar du måste vara på jobb?
Precis! Så enkelt är det. Det har iallafall varit lätt för mig förr att shoppa bort mina pengar, tills jag började inse att gamla ordspråket “TID ÄR PENGAR” stämmer väldigt bra. Jag brukar även tänka på de värsta tiderna på jobbet också när jag gör mina sparbeslut, vilket gör att jag sparar ännu enklare 🙂

Hur kan du ha sparat hundratusentals kronor genom detta?
För att jag har gjort det i många år och det kan ni se även i genom att jag sparar 85% av min lön. Det “råkade” inte bara hända att jag sparar så pass mycket, utan det är en skicklighet eller “skill” som jag har byggt upp genom åren, som i mina ögon börjar närma perfektion. Detta knep och tänk är även det som har hjälpt mig att spara ihop till 1 miljon kr på bara 5 år, trots att jag inte har en höginkomst arbete.

Hur kan man enkelt räkna ut om man vill räkna på sina dåliga vanor i timmar, som rökning?
Vi leker med ett exempel här. Om man röker 1 cigarett paket om dagen, som kostar 50kr och du har en timlön på 100kr. Då räknar vi såhär för att ta reda på en månads konsumtion:
Pris per paket x antal dagar i månaden / timlön = timmar på jobb för att betala av detta
Så..
50 x 30 / 100 = 15 timmar i månaden jobbar då denne person för att betala av sina cigaretter. Om det inte låter mycket så kan vi räkna på 1 år istället.
15 timmar x 12 månader = 180 timmar måste denne person alltså aktivt vara på jobb, varenda år, enbart för att betala av sina cigaretter.

Wow, det låter ju galet. Hur är det med om man äter lunch ofta på stan eller beställer hem pizza då?
Samma räknesätt där. Låt oss säga att varje måltid kostar 100 kr och man gör det 3 gånger i veckan. Då blir det alltså måltider 12 gånger i månaden i snitt och man tjänar fortfarande 100kr i timlön.
100 x 12 / 100 = 12 timmar per månad på jobb krävs för att betala detta.
För ett år..
12 x 12 = 144 timmar på jobb för att betala dina luncher.

Så enbart för rökning och skräpmat måste man vara på jobb 324 timmar på ett år??? Kan det verkligen stämma???
Ja, om man nu röker och äter så pass ofta för de priserna och den timlönen. Då stämmer det! Prova att räkna din egen “lyxfällansiffra” genom att räkna på dina egna vanor och spenderingar. Jag kan säga att jag själv var en rökare förr och åt skräpmat mer än 3 gånger i veckan, tills jag insåg hur mycket jag var tvungen att vara på jobb för att betala av dessa grejer.

Kan du skriva upp hur man räknar igen?
Priset på kostnaden, multiplicerat med antal dagar, dividerat med timlönen.
Pris x dagar / timlön.
Då får man alltså fram hur många timmar man måste vara på jobb för att betala för en särskild vana, som rökning, luncher, läsk eller vilken utgift som helst egentligen som man gör mer frekvent. Vill man räkna på 1 månad så skriver man alltså “30” där jag skrev dagar.

Så kort och gott, vad är knepet som Fröken använder?
Att räkna ut hur många timmar jag måste vara på jobb för mina utgifter och prylar jag vill köpa. Den insikten har fått mig att inte vilja köpa skräpsaker eller onödiga ting, eller iallafall väldigt kraftigt ha sänkt det begäret.

Jag hoppas att detta inlägg kanske har fått någon där ute att tänka om! Jag har känslan av att mina följare och få läsare redan är rutinerade sparare, men alltid att få ett nytt perspektiv på saker och ting 🙂

Hur tänker ni själva när ni sparar pengar? Hur håller ni er från att köpa prylar som ni känner “in the moment” att ni vill köpa? Har ni själva något spartips ni vill dela med er av?

Fröken Investera

Betalar du för mycket för ditt mobilabonnemang? Börja spara tusenlappar!
XACT har krossat Avanza Zero hittills!
Varför jag veckosparar och min strategi för att lyckas på börsen!

8 thoughts on “Det enkla knepet som fick mig att spara hundratusentals kr!

 1. Jag tycker det är svårast att hålla emot att köpa mat ute. P.g.a att jag inte är en mästerkock.
  Men har blivit bättre på att äta mindre ute. 🙂

  1. Hej ekan101!

   Jaa, jag själv köpte utemat förr flera gånger i veckan och ibland även två gånger på samma dag 😂 Det var en grej jag tänkte ända sen jag var liten att “när jag blir vuxen så ska jag äta utemat varje dag!!” för jag älskade det alltid så mycket.

   Så kinamat, sushi, subway, pizzor.. jag har spenderat hur mycket pengar som helst och har bytt varenda måltid med tid att stå på mitt arbete. När jag insåg detta och att en pizza motsvarade 1 timme på jobb, och insåg de mängder jag åt allt detta, så trappade jag snabbt ner kraftigt på detta.

   Men vad bra att du har blivit bättre på det 😛 Det är trots allt till bland annat personer som dig jag försöker att nå ut till så det gläder mig att du har varit inne och läst här 🙂

   Min matlagning har blivit riktigt bra och jag ser alltid till att även kostnaderna är låga till dem.

   Som exempel, jag älskade Spicy Hot. Men jag har nu lärt mig att laga min favoriträtt därifrån, jag får då 4 gånger mer mat för halva priset och de är i princip identiska i smak 🙂

   Tack att du delar med dig!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Hej där Frökeninvestera!

  Ditt exempel om att luncha ute är ju riktigt otäck och verkligen tankeväckande!

  Gillar din blogg och länkar till den på min blogg.

  Ska bli intressant att följa din resa.

  Mvh,

  Atlas

  1. Hej Atlas!

   Hihi, jaa när man inser hur många timmars arbete på jobb som krävs så kanske man börjar tänka annorlunda 😀

   Vad kul att du känner så och tack så mycket!!

   När jag fixar länkar till andra bloggar så kommer jag att ha med dig där också :)!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej igen, Carl S 🙂

   Min hemlighet till låg matbudget är att jag jobbar med flyg och är borta 14-20 dagar på jobb i månaden, där ingår bland annat mat.

   Så jag handlar enbart mat på min lediga tid när jag är hemma 🙂

   Kul att du frågar och är intresserad!

   Vad du än undrar så fråga på 🙂

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej Carl S 🙂

   Just den informationen vill jag ej ge ut, då jag försöker hålla mig så anonym som möjligt 😛

   Det är även därför jag “gömmer” mig bakom ett alias och en avatar här på internet!

   Så mera personlig information är ingenting jag vill dela med mig utav idag, då jag inte vill att någon i min närhet ska veta om detta 😛

   Men tack att du frågar och jag gillar folk som är nyfikna! 🙂

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *