Nu är hela mitt kapital hos Avanza! Varför har jag så mycket pengar i ett sparkonto?

Hej allihopa!

Idag gjorde jag en liten förflyttning av mitt kapital!

För er som inte har sett det tidigare så har jag haft strax över 550 000 kr hos Nordax i deras sparräntekonto, men idag så valde jag att förflytta dem till Avanza istället.

Varför valde Fröken att flytta på Nordaxpengarna?
För att deras sparränta fortsatte att gå nedåt. När jag först satte in mina pengar hos dem så hade de 0,95% i ränta, sedan 0,9% och idag 0,85%.

Förutom detta så gillar jag inte heller att de betalar ut räntan årsvis. Då föredrar jag nog hellre att ha dem via Avanza hos Collector istället där jag får räntan månadsvis åtminstone.

Hur stor blir skillnaden för Fröken mellan Nordax och Collector?
Med mina 550 000 kr så blir detta avkastningen från dem:

Nordax: 272 kr/mån eller 3272/år (netto)
Collector: 208 kr/mån eller 2502 kr/år (netto)

Det trevliga med Collector är att jag får ut räntan månadsvis, så att jag kan tex investera för dem pengarna direkt varje månad. Hos Nordax betalas räntan ut årsvis.

Så that’s it, du bytte sparkonto bara?
Ja, men jag är lite i valet och kvalet om hur jag ska göra med dessa pengar. En del av mig vill investera dessa pengar, en del av mig vill ha dem i “Spiltan Räntefond Sverige” och en annan del vill ha dem i ett sparkonto ifall marknaden skulle vika sig!

Det kändes bara som att jag ville ha mina pengar på samma ställe medans jag funderar på hur jag vill göra!

Jag blev också väldigt sugen på att starta ett konto hos Nordnet och köpa in mig i korta räntor, långa räntor och guld för att skapa en “allväderportfölj” som bland annat bloggen Rikatillsammans pratar om! Länk nedan!
https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

funny cat GIF

Varför inte investera pengarna på börsen bara?
Trots att det antagligen är rätt val att göra så, särskilt när min sparhorisont är lång på +10 år så är jag fortfarande rädd för att det ska komma ett börsfall. Skulle ett börsfall ske så vill jag ha likvider att handla för i ett sånt läge!

Det jag försöker att göra, som även alla proffs råder en att inte göra, är att försöka “tajma” marknaden.

Hittills har det inte visat sig vara en god idé för mig, särskilt när senaste året var så urstarkt! Så även om det skulle komma ett börsfall så kommer jag kanske ha gjort mer pengar om jag bara hade investerat allting ifrån första början.

Det jag vill göra är dock att börja plocka ut pengar från denna kassa och kanske plocka 10 000 kr extra i månaden att handla aktier för.

Gör jag det så investerar jag tillsammans med min lön 30 000 kr varje månad i aktier och fonder.

Men jag får se hur jag gör som sagt!

Slut på inlägget!
Riktigt tråkig sits jag sitter i, tycker jag 😂 Jag känner verkligen hur svårt det är att fatta ett bra beslut här som jag kan känna mig nöjd med och även kunna sova gott om nätterna!

Ni kanske tycker att det låter galet detta, att jag känner såhär! Men det känns som att det är så mycket pengar att jag blir väldigt tveksam. Det kanske stämmer det man brukar höra om att man blir allt försiktigare med pengar ju mer pengar man har!

Hur gör ni själva? Ligger ni fullinvesterade? Har ni också en kassa som väntar på nedgång? Investerar ni i fler tillgångar som räntor och guld? Låt mig veta!

Fröken Investera

5 thoughts on “Nu är hela mitt kapital hos Avanza! Varför har jag så mycket pengar i ett sparkonto?

 1. Hej! Jag kände lite som du för 2 år sedan, jag ville vänta tills börsen “krashat” innan jag investerade allt mitt kapital. Det kändes helt enkelt dyrt att köpa in sig då! Men efter att jag läste olika böcker och bloggar så kom jag fram till att jag förlorar mer på att stå utanför börsen. Sedan år 1945 finns det ingen 10 års period som har haft en negativ avkastning. Om du är intresserad att veta mer kan du kika här: https://blogg.nordnet.se/garanterad-avkastning/ Men jag förstår precis hur det känns! Och det viktigaste för varje investerare är såklart att man är bekväm med sin egen strategi 🙂
  God avkastning!

  1. Hej Anonym!

   Wow, vad häftigt att du valde att göra det för 2 år sen och med tanke på hur börsen gick 2019 så måste du vara riktigt stolt över ditt val 😃

   Det är som du säger, på 10 år står man antagligen som en vinnare oavsett, men ändå är jag dum och vill försöka tajma en nedgång xD Trots att jag egentligen vet bättre, helt sjukt!

   Vad bra att du inser min situation och att du själv har varit där, kul att vi har suttit i samma sits 😃

   Jag känner att jag vill kunna sova gott om nätterna och det gör jag i dagsläget iallafall. Men jag kanske börjar ta ut 10t extra varje månad ur detta konto för att investera med!

   Tack för att du delar med dig och jag ska kika in din länk där till Nordnet med 😃

   God avkastning du med ^^

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Hej!
  Om det är en sparhorisont på över 10år för dessa pengar så finns det ju egentligen bara ett alternativ! Börsen.

  Sen är det ju du som bestämmer vilken risknivå du vill ha.
  Jag hade definitivt tagit 10 000kr per månad från sparkontot och investerat på börsen. På 10 år har det aldrig varit ett dåligt alternativ.

  Men du ska göra det som känns bäst för dig.

  Pappa betalar? Bloggen om privatekonomi

  1. Hej Pappa Betalar!

   Du har så rätt, då är börsen fortfarande det bästa alternativet högst troligt!

   Jag gillar också tanken om att plocka ut 10t varje månad att investera för och helt ärligt så tror jag att det är så jag kommer att göra!

   Det skulle kännas bra tror jag och på 1 år har jag trots allt “bara” plockat ut 120 000 kr därifrån!

   Tack för dina åsikter angående detta, jag gillar den idén 😃

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *