Vad är “FIRE”?

Hej allihopa!

Jag har märkt att det pratas allt mer och mer om “FIRE” så jag tänkte idag berätta lite om vad det innebär!

Vad står FIRE för?
Financial independence retire early!

På Svenska blir översättningen “ekonomiskt oberoende, pensionera tidigt” kan man säga! 😊

Dallas Cowboys Dancing GIF by Dallas Cowboys Cheerleaders: Making the Team

Vad innebär då FIRE?
Det är som en slags rörelse för folk vars mål är att bli ekonomiskt oberoende och därmed kunna pensionera sig tidigt. Det är väldigt vanligt att folk sparar och investerar 50-75% av sina inkomster!

För att lyckas med detta så kämpar folket med att både öka sina inkomster och sänka sina utgifter så mycket det går. Målet med alla pengar från detta är att investera dem i tillgångar tills dagen då ens kapital eller tills de passiva inkomsterna de genererar täcker alla utgifter för resten av livet!

Hela FIRE rörelsen är precis som mig, väldigt aggressiva i sina besparingar för att så snabbt som möjligt kunna nå ekonomisk frihet!

Varför gillar Fröken denna FIRE rörelse?
För att jag tycker att det är så viktigt att kunna ta hand om sin ekonomi och att man ska kunna ha friheten till att göra de saker man älskar, utan att känna sig tvungen att gå och arbeta när man egentligen inte vill!

Förutom det så lär man sig flera viktiga saker som följer en resten av livet:

 • Man börjar drömma och planera sin framtid!
  Innan jag kom in på detta med investeringar, så kände jag att dagarna bara gick förbi dag efter dag. Men nu känner jag att jag har börjat drömma om vilket liv jag faktiskt vill leva och planerar mitt drömliv åt mig själv!
 • Man hittar vägar till att hålla utgifterna låga!
  Vart pengarna tar vägen, tror jag är riktigt bra att vara medveten om! Att man prioriterar de saker som faktiskt är viktiga och undviker all onödig konsumtion är en bra skill att ha i bakfickan, tycker jag!
 • Man letar upp sätt att öka inkomsterna på!
  Ni kanske läste mitt inlägg nyligen om att jag nyligen passerade 50 000 kr inkomster från mina sidoinkomster? Detta hade jag inte gjort eller lyckats med om jag inte hade börjat med detta tankesätt! Jag under denna tid skaffat ett extraknäck, säljer saker på Tradera och får in lite slantar från bloggen bland annat!
 • Man prioriterar sparande och investeringar!
  Om man vill förtids pensionera sig så MÅSTE man spara och investera sina pengar! Detta tycker jag också är en riktigt bra skill att ha! För om det är något som är viktigt att vara bra på, så är det att kunna hantera pengar, tycker jag! Så de flesta inom FIRE investerar alltså minst 50% av sina inkomster! (Jag själv snittar 75%)

Fungerar FIRE för vem som helst?
Nej, jag tror inte det. Alla har olika förutsättningar och prioriteringar i livet!

Denna rörelse tror jag lämpar sig bäst för de yngre som inte har familj än.

Men däremot så självklart tycker jag att alla ska spara och investera sina pengar, oavsett deras livssituation! Men kanske inte så extremt som i denna rörelse!

Bara för att man har familj och barn så tycker jag inte att man ska skippa investeringarna, men att man inte kan vara lika aggressiv i sparkvoten! 😛

i hate my job computer smash GIF
Byt hellre jobb om du hatar det! 😂

Om man hatar sitt jobb, skulle Fröken rekommendera att man börjar med FIRE då?
Nej, då skulle jag nog rekommendera att byta jobb!

Hitta någonting som man trivs med och vill bli duktig på, tror jag är jätteviktigt! För även de i FIRE-rörelsen så krävs 10-15 års lönearbete och det skulle bli vääääldigt jobbigt att arbeta i 10-15 år om man HATADE sitt jobb då! 😂

Vad är nackdelarna med FIRE?
Eftersom det innebär att man jobbar hårt i sina unga dagar så kan det leda till att man missar massor med events och roliga äventyr. Man är antagligen inte med på alla roliga resor och fester som dina kompisar gör.

Så för att detta ska lyckas så är det viktigt att man verkligen VILL bli ekonomiskt fri och är redo att jobba hårt i 10-15 år för att sen kunna vara helt fri! Detta är något jag själv prioriterar till 100%!

Var det via FIRE rörelsen som Fröken kom in på detta spår?
Nej, faktiskt inte. Jag visste inte ens om FIRE förrän jag hade startat min blogg och Instagram utan fick reda på om det i efterhand 😂

Det var jag själv som fick ett slags uppvaknande kring pengar och började googla och läsa om investeringar och utdelningsaktier.

Jag satt faktiskt själv och räknade fram vilken summa pengar jag skulle behöva för att nå 25 000 kr varje månad i passiva inkomster!

Så jag blev helt paff när det fanns en hel rörelse som gjorde precis det jag ville göra! 😂

Men om alla börjar med FIRE, då är det ju ingen som handlar längre? Det kan ju inte vara bra?
Haha det är sant men SÅ stor är inte FIRE rörelsen att det skulle påverka landet eller ekonomin på någon större skala 😂 Vi är i en EXTREM minoritet!

Förutom det så “pausar” vi bara konsumtion i 10-15 år för att sedan återigen bli “konsumenter” igen.

Det är trots allt bara 50-75% av inkomsterna som investeras, alltså är det 25-50% som fortfarande går in i branscher som boende, mat, försäkringar, transport och vad det nu kan vara.

Är Fröken delaktig i denna rörelse?
Nej, jag vet om att de pratar på många olika forum men jag har faktiskt aldrig gått in och läst eller skrivit med dem! Jag vet bara om att de finns 😊

Jag föredrar att prata ut via min blogg och Instagramkonto!

När blir Fröken ekonomiskt fri?
Jag siktar på att nå mitt mål om 10 år, då jag har fyllt 40 år!

Tekniskt sätt så skulle jag vara ekonomiskt fri om jag investerade hela mitt kapital idag med dagens utgifter, men jag vill inte leva som jag gör idag för all framtid, utan mitt mål är att nå 25 000 kr/mån i passiva inkomster! 😃

Hur vet man när man har nått gränsen för att kunna leva på kapitalet och hur många år kan detta ta?
Jag har faktiskt skrivit flera olika inlägg om just dessa saker! Kika in mina olika inlägg här nedan för massor av matnyttig information!

Slut på inlägget!
Det var dagens tankar och jag tycker att detta är verkligen ett spännande ämne! Jag hoppas att ni gillade det! 😃

Är ni själva med i FIRE rörelsen? Tycker ni om tanken och idén bakom det?Hur mycket procent av era inkomster sparar ni? När blir ni ekonomiskt fria? Låt mig veta!

Fröken Investera

3 thoughts on “Vad är “FIRE”?

 1. Hej Fröken 🙂

  Du gör alltid bra inlägg men detta var baskemig riktigt riktigt bra!

  Alltid kul att läsa mer om FIRE. Jag har också skrivit lite om det på min blogg, var tvungen att ta med FlamingoFIRE 🙂

  Kul att du tog upp detta med ”om alla skulle köra FIRE” för det är en fråga jag har fått ett antal gånger

  Ha det bäst / pengabingen

  1. Hej Pengabingen!

   Tack så jättemycket! Inte otippat att just du gillade detta inlägg om FIRE! 😂

   Aha, det inlägget måste jag kika upp isåfall! Tack för tipset 😃

   Haha jaa, jag har också fått den frågan ett par gånger och det är ungefär sådär jag svarar då ^^ Vi är en sån extreeeem minoritet så att vi påverkar ju absolut ingenting! Det är inte så att helt plötsligt så bestämmer sig halva Sverige för att gå ALL-IN FIRE spara 95% av inkomsterna i 50 år 😂

   Tack detsamma, Pengabingen! ^^

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *