Hur mycket pengar krävs för att få 10,000 kr/mån i utdelningar?

Hej allihopa!

Idag tänkte jag bryta ner lite i siffror och visa för er hur mycket som krävs för att få 10,000 kr/mån i snitt genom utdelningar!

Jag förstår också att alla har olika mål med sina investeringar, men jag tycker att just siffran 10k/mån i passiv inkomst är en fin grej att ha, oavsett vem man är!

Nu till saken, hur mycket pengar behövs för att få 10k/mån?
Detta beror på vilka bolag som man har investerat i och hur mycket de delar ut genom utdelningar. Vissa bolag har en direktavkastning på 2% och andra på 6%.

Med direktavkastning så menas hur mycket de delar ut procentuellt jämfört med dagens kurs. Så om en aktie som kostar 100 kr och har utdelning på 4 kr, så är alltså direktavkastningen 4%.

Så det beror på hur man har byggt upp sin portfölj.

Så det beror på direktavkastningen, kan Fröken ge lite exempel?
Självklart! Låt mig visa er genom att visa exempel med fyra olika portföljer!
(läs antingen texten nedan eller kolla på bilden som är under texten nedan!)

 • Portfölj med 2% genomsnittlig DA.
  Exempel på bolag är Latour, Essity och SCA.
  För att få 10k/mån i snitt krävs:
  6,000,000 kronor.
 • Portfölj med 4% genomsnittlig DA.
  Exempel på bolag är BillerudKorsnäs, Öresund och Duni.
  För att få 10k/mån i snitt krävs:
  3,000,000 kronor.
 • Portfölj med 5% genomsnittlig DA.
  Exempel på bolag är Stora Enso, PEAB och Telia.
  För att få 10k/mån i snitt krävs:
  2,400,000 kronor.
 • Portfölj med 6% genomsnittlig DA.
  Exempel på bolag är Resurs, SEB och Nobina
  För att få 10k/mån i snitt krävs:
  2,000,000 kronor.

Hur räknar Fröken ut detta?
Man räknar på vilken summa man vill få ut på ett år, i detta fall 120,000 kr.

Den siffran tar man sedan och dividerar med direktavkastningen man siktar på.

Så om jag siktar på bolag med 4% i DA så blir alltså matematiken:
120,000 / 0.04 = 3,000,000 kr

Vill man istället räkna på bolag med 5% i snitt DA så dividerar man alltså med 0.05 istället.

Vad är Frökens egen DA på i portföljen?
Min egen siffra ligger i dagsläget på 3.6% i snitt, vilket är precis där jag vill ligga på just nu!

Hur mycket får Fröken i utdelningar idag?
Med min aktie portfölj och räntan på mitt sparkonto så får jag idag i snitt:
Per minut: 0.044 kr
Per timme: 2.67 kr
Per dag: 64 kr
Per månad: 1,950 kr
Per år: 23,400 kr

Jag la till minut, timme och dag som en bonus ;P Ni kan också enkelt se era egna siffror på denna hemsida https://aktieutdelningar.netlify.com/

När kommer Fröken att nå 10,000 kr/mån i utdelningar?
Om ungefär 5-6 år, är det jag räknar på!

Det var allt för detta inlägg!
Hur ser er egen direktavkastning i portföljerna ut? Hur mycket får ni via utdelningar i snitt? Hur lång tid tar det för er tills ni kommer få 10k/mån? Låt mig veta!

Fröken Investera

8 thoughts on “Hur mycket pengar krävs för att få 10,000 kr/mån i utdelningar?

 1. Hej! Jag är ny på dethär o behöver lite hjälp att förstå 😉 2milj till 6% avkast är det min totala investering eller totala värdet av portföljen?
  Om jag köper 100 HM idag för 160kr, direkt avkast. 9,75 = 6%. Om 10 år har de höjt direkt avkast till 10,25 vilket betyder att jag får 6,4% på de jag initialt investerade. Är det inräknat i modellen? Antar modellen att avkastningsökningen följer börsen så ett företag som avkastar 6% idag håller det under 10 års tid? Å återinvestering av utdelningarna under de 10 åren, är de medräknat? Jag tänker att det handlar ju om antal aktier man får utdelning på, inte portföljvärdet? Fast man kanske räknar portföljvärdet som riktlinje? Tack!!

  1. Hej Dani!

   Vad kul att du är ny och att du har hittat hit! 😀

   Jag pratar inte om att investera över tid eller utdelningshöjningar i detta inlägg, utan jag pratar ENBART om hur mycket pengar som krävs för att få ut 10,000 kr extra i månaden i snitt via utdelningar.

   Så ingenting här är räknat med att investera över tid, utdelningshöjningar eller något sådant. Utan ENBART hur mycket pengar som behövs och det är beroende på vilken genomsnittlig DA portföljen har.

   Men bara för att leka med siffrorna du visar här, låt oss säga att man köpte in sig i ett bolag som kostar 100 kr och de har 6 kr i utdelning, alltså 6% i DA, för hela summan 2 miljoner kronor och sedan köper man inte några mer aktier.
   (gå aldrig ALL-IN i ett bolag dock, utan detta är bara ett exempel för det ska vara lätt att räkna!)

   I detta fall då får man alltså ut i snitt 10,000 kr i månaden. Skulle bolaget sedan höja utdelningen till 6.6 kr, då har de alltså höjt utdelningen med 10% och då kommer man att istället få ut 11,000 kr i snitt i månaden. Då blir det per år från 120,000 kr till 132,000 kr i utdelningar.

   Antalet aktier och portföljvärdet går alltid hand i hand. För ökar värde på aktierna så ökar också värdet på portföljerna, däremot vad de delar ut speglar inte i dessa siffror utan det är helt upp till bolagen och vad deras utdelningspolicy är. Alla bolag bestämmer detta individuellt.

   Jag hoppas att detta klargjorde lite frågetecken för dig och vad poängen med inlägget var!

   Vad kul att du hittade hit som sagt och tack för att du tar dig tid och ställer frågor! Jag svarar mer än gärna och du är självklart välkommen att fråga igen om du fortfarande undrar över något 😀

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Hej!

  Ah ok, tack!! Så när du räknar ut din DA är det ”just i denna stunden” typ, värdet av portföljen idag genom senaste årets avkastning? Jättesnällt att du förklarar, tack för grymt inlägg!!

  1. Hej igen Dani!

   Ja exakt, ungefär så 😛 Men siffrorna är fortfarande detsamma även om pengarna har växt över tid till den summan och om direktavkastningen genom portföljen är detsamma.

   Det jag syftade på var enbart hur mycket som krävs och för att nå den summa pengar finns olika vägar att ta sedan försås.

   Även om man har investerat varje månad i 10 år och till slut nått 2,000,000 kronor så är det fortfarande relevant vad direktavkastningen är i portföljen. För vad direktavkastningen är i portföljen “idag” är alltid något som kan räknas ut, oavsett vilka bolag man har i portföljen.

   Sedan så kan man alltid sälja och köpa in sig i andra bolag vid den tiden.

   Så även om jag bara har investerat i bolag som Latour, Nibe och Essity (1-2% DA) och till slut når 3 miljoner kronor i portföljvärde, så kan jag ju välja att sälja av dessa bolag och istället köpa bolag som Telia och Stora Enso med 5% DA och därmed få 150,000 kr/år istället för 60,000 kr/år i utdelningar. Det är helt och hållet beroende på vad man är ute efter!

   Jag själv gillar att ligga på gränsen 3-4% direktavkastning då det känns som en trygg zon för både högre totalavkastning och mindre chans att de sänker utdelningen än de som har 5% DA och över!

   Tillexempel nyligen så hade Global Gaming 555 över 20% DA, men det var förstås ohållbart och de fick deras spellicens indragen och det ledde till att hela utdelningen blev slopad till NOLL kronor. Synd för dem som köpte in sig där och trodde att de gjorde sig ett kap 😛

   Självklart! Jag älskar att svara på frågor och hjälpa till 😀 Vad det än är så fråga på!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 3. Bra inlägg, nu slapp jag räkna själv :). Jag har ju just börjat lägga fokus på utdelningsaktier, så jag har ju en bit kvar…tror jag ska göra ditt räkneexempel fast få fram siffror för utdelningar på 5.000 kr/månaden så känns det kanske inte lika jobbigt! Jag håller ju på att bygga upp portföljen nu, men det är inte helt lätta val…håller typ på att tänka ihjäl mig känns det som. Men det ska säkert plana ut lite framöver :).

  1. Hej Louise 😀

   Vad bra att du har börjat bli intresserad av utdelningsaktier!

   Precis, det kan nog vara en god idé att sikta på 500 kr/månad extra till en början och sen öka den till 1000 kr/månad och så vidare! Baby steps 🙂

   Det finns ett enkelt sätt med, som min sambo gör och det är att enbart månadsspara i XACT Högutdelande. Då får man ~45 Nordiska bolag med starka marknadspositioner som redan gör vinster över flera branscher. Denna fond betalar ut 4% av börsvärdet varenda år. Jag tror att denna är en riktigt bra grundsten och bas i en utdelningsportfölj!

   Den är även basen i min egen portfölj 🙂

   Börja månadsspara i den och sedan komplettera med andra bolag du vill plocka in senare, tycker jag är en fantastisk början!

   1,500,000 kr behövs då hypotetiskt för att få ut 5,000 kr/mån om man investerar i XACT Högutdelande.

   Men som sagt, det är bara min tanke och det är helt upp till var och en hur de själva vill investera men det är något jag själv tycker är en bra idé och som jag själv gör!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Men vad perfekt 😀

   Jag har skrivit lite om hur deras utdelning fungerar i detta inlägg:
   https://frokeninvestera.se/utdelningar/hur-funkar-utdelningen-i-xact-hogutdelande/

   Här har du också en länk så du kan se alla dess innehav idag:
   https://www.xact.se/etf-utbud/Aktiemarknad/XACT-Hogutdelande/#tab=underlying
   (glöm inte att klicka på “Se alla”)

   Gillar man bolagen och deras utdelningspolicy så är denna riktigt bra som bas i mina ögon!

   Lycka till och kul att ha dig här hos mig på min blogg 😀

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *