Världens längsta tjurmarknad är nu officiellt över!

Hej allihopa!

Nu har dagen kommit som vi alla visste skulle komma en vacker dag… dagen då börsen vänder från en tjurmarknad till en björnmarknad!

Jag inser att det är mycket panik och rädsla på börsen idag. Det är en blandad skara folk som är på börsen nu, många som har gjort det i många år och även många som är helt nya och som har nyligen börjat att investera.

Vad är en tjurmarknad?
Det är när börsen stiger över en längre period och går plus!

Börsen har varit i en tjurmarknad ända sedan 2009 till i år 2020!

Vad är en björnmarknad?
Det är när börsen går dåligt och går nedåt!

Efter lite googling så har jag läst att en björnmarknad innebär en nedgång på -20% under en tvåmånaders period!

rodeo mate GIF
Vi har fallit av tjuren xD

Borde man sälja allt nu och köpa in sig när det blir billigare?
Drömmen är förstås att sälja på toppen och köpa in sig igen på botten, men hur ska man veta om när man är där på dessa ställena? Det är ett spel som jag inte spelar!

Det innebär även risk att sälja allt sitt innehav idag i hopp om att man ska “köpa in sig billigare” om 2-8 veckor. Tänk om det inte fortsätter nedåt utan vänder och stiger igen? Då har man gjort klassikern att sälja på botten och köpa på toppen, vilket är en dubbelsmocka mot din portfölj!

Men visst, om man skulle ha tur och lyckas med en sådan grej så är jag den först att gratulera! Men historiskt så har det visat sig att det inte lönar sig för majoriteten av småsparare, att man gör helt fel beslut och att man hade gjort bäst avkastning genom att sitta still i båten och fortsätta månadsspara.

Så MITT svar och det JAG tycker är att nej, jag tror på att hålla i sina innehav och rida ut denna storm och fortsätta månadsspara i kvalitetsbolag över lång tid.

Men om jag behöver pengarna om 1-3 år, borde jag sälja allt då?
Om du visste om att du behövde pengarna inom 1-2 år så tycker jag inte att det var särskilt smart att investera i aktier från första början, för att ha pengarna i aktier ÄR en risk!

Aktier är volatila och på kort sikt så är chanserna stora att man inte har gjort en vinst.

Så om man sparade till tex ett husköp som man har planerat att köpa inom 1-3 år så hade jag inte riskerat att ha dessa pengar i aktier överhuvudtaget.

Så om man nu är i det läget, så har jag tyvärr inget bra svar på den frågan. Det är helt upp till var och en hur man reagerar. Om det var jag i den situationen så hade jag antagligen låtit pengarna ligga kvar och skjutit upp datumet för husköpet, antar jag. Väldigt svårt att säga, tyvärr 😛

Vad är Frökens tips om man känner sig orolig över börsen och sina pengar?
Min spontana tanke då är att om man känner sig orolig, har svårt att sova, ont i magen osv så tar man FÖR STORA RISKER på börsen!

Så hur kan man sänka sina risker?

Alternativ 1: Antingen så ser man till att ligga i en blandning av aktier och räntefonder, blandningar på 70% aktier och 30% korta räntor är inte ovanligt. Man kan bestämma själv om man vill ligga 60/40 eller 50/50 eller 90/10 osv. Välj den nivå som passar dig.

Alternativ 2: Bygg en allväder-portfölj! En portfölj som är gjord att gå plus, oavsett vad som sker på marknaden. Det är en blandning av aktier, korta räntor, långa räntor/obligationer och guld. Oavsett vilken ekonomisk klimat så är det meningen att den ska gå plus varje år.

Ni kan läsa mer om allväder-portföljen i länken nedan hos bloggaren Rikatillsammans!
https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Vad är Frökens tips till de som är långsiktiga på börsen?
Att fortsätta månadsspara i kvalitetsbolag med utdelning. Historiskt har det alltid lönat sig och jag älskar tanken om att öka sina passiva inkomster via utdelningar!

Tror Fröken på att börsen kommer att vända uppåt?
Självklart! När det sker vet jag inte, men på lång sikt så kommer marknaden absolut att öka från dagens nivåer! Kanske det sker snart eller om något år, ingen aning och jag spekulerar inte i kortsiktiga händelser på börsen heller 😛

Hur gör Fröken själv i dessa tider? Vad är hennes plan?
Min plan är att fortsätta månadsspara men jag kastar även in extrapengar ifrån mitt sparkonto och handlar ännu mera aktier idag!

Det jag har gjort hittills är faktiskt att skjuta in rätt så galna summor 😂

Hittills i år så har jag investerat för 340 000 kr! Ni ser mina siffror i bilden nedan om hur mycket jag har handlat dessa tre månader hittills.

Alla dessa köp har tyvärr inte varit perfekt tajming, särskilt Januari. Här var det en blandning av girighet och att vilja ligga mer investerad av mina sparpengar. Det ledde mig till det absolut sämsta köptillfället man har kunnat göra, men jag har även gjort en hel del fina köp med som nu denna månad (hoppas jag, det kanske rasar mer).

Det jag gör nu ÄR OCKSÅ EN RISK, för jag har ingen aning om hur börsen kommer att gå, kanske det fortsätter nedåt, kanske det vänder uppåt, jag har ingen aning. Så det jag gör en inga rekommendationer, utan jag gör detta då jag känner mig trygg i det jag gör och jag har “torrt krut”, alltså likvider, som jag vill investera.

Jag har ännu 255 000 kr kvar i mitt sparkonto, redo att investeras!

Kan Fröken berätta mer om köpen och investeringarna hon har gjort nu i år?
Absolut, jag ska göra ett eget inlägg för det ändamålet! Jag ska skriva upp allt om det idag med 😃

Slut på inlägget!
Det var dagens tankar! Jag hoppas att detta inlägg hjälpte någon där ute! Jag kommer att posta flera inlägg nu när jag äntligen är hemma igen 😃

Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *