Fröken säljer inte, utan behåller och fortsätter att månadsspara. Varför?

Hej allihopa!

Idag vill jag prata om nedgången på börsen som vi har haft den senaste veckan och hur jag agerar i denna situation!

Denna vecka har satt de flesta småsparare på ett stort test och jag tycker att det är viktigt att prata om hur man kan göra i en sån här situation!

Varför säljer inte Fröken sina aktier?
För att jag ser detta ur perspektivet som att jag har köpt in mig i ett företag och därmed har blivit delägare med de stora hajarna.

Jag har köpt in mig i företaget och betalat min del, nu är jag med och tar del av vinsterna som företaget gör för all framtid i form av passiva inkomster!

Det är som att jag har köpt in mig i en glasskiosk som behövde kapital till utrustning för att göra glass! Jag gick in med pengar och blev delägare som en “silent owner” och tar sedan del av alla vinster som de gör från sin glassförsäljning!

Sedan visst, det kommer svackor, kanske sommaren var kall och inte blev så långvarig så att mindre glass såldes, kanske priset på plastskedarna ökar, eller rentav att folk vågar inte gå ut pga Coronaviruset.

Vad som än händer så är jag med i företaget som delägare, oavsett vad som sker på marknaden och jag plockar alltid min del av vinsterna, år efter år!

Ja, det kanske hade lönat sig att “sälja ut” sin del i glasskiosken strax innan en dålig sommar och nästa år köpa in sig igen precis innan sommaren drar igång, för då kanske det blir en riktigt stekhet sommar och glassen säljer rekordbra! Men hellre så stannar jag kvar i företaget som ägare och njuter av de passiva inkomsterna som trillar in tills dagen jag dör!

hungry spongebob squarepants GIF
Glasskiosken är bara ett exempel! 😃

Så varför fortsätter Fröken att månadsspara?
Om vi fortsätter med exemplet ovan om glasskiosken, så tänk om jag hade fortsatt vara delägare i glasskiosken, fortsatt investera i utrustning, marknadsföring och bättre produkter tills nästa sommar börjar.

Då helt plötsligt går glasskiosken från dåligt den första sommaren, till att nu nästa sommar då det blir rekordvarmt och nu har jag också den bästa glassen i stan! Alla kommer och handlar av mig och vi gör enorma vinster!

Tack vare investeringarna jag gjorde under tiden i glasskiosken så kunde vi nu sälja mycket bättre glass, ha massor med olika smaker, sittplatser utanför kiosken och mycket nöjda kunder!

Hade jag sålt och sedan köpt in mig igen, så hade jag köpt in mig i kiosken som då redan hade börjat sommaren och nu är det “för sent” att börja skapa nya smaker och införskaffa lov att ha sittplatser utanför.

Alltså har man slutat upp med mindre vinst än om man hade stannat kvar och investerat i företaget!

Men Fröken, vad sjutton har en glasskiosk med dina aktier att göra?
Principen är helt densamma om man köper in sig i glasskiosken eller i tex Investors aktie. Man köper in sig som delägare i företaget och är nu med i dess resa efter vinster!

Anledningen till att jag inte vill sälja glasskiosken är densamma som att jag inte säljer Investor. Jag ser mig som en delägare och jag fortsätter att månadsspara i dem, även när det är tuffare tider. Senare så tror jag att vinden vänder och då kan det bli en rejäl stark resa återigen!

I båda exemplena så är jag en “silent owner” och tar del av företagets vinster i form av passiva inkomster. Det är INGENTING som jag vill sälja bort, då jag vet att detta är ett kvalitetsbolag som jag kan hålla tills jag dör!

Har du fler exempel som man kan jämföra detta med?
Visst, vi kan prata om att man har köpt en bostadsrätt.

Låt oss säga att Kalle har köpt en bostadsrätt för 1 miljon kronor. Kalle har flyttat in och han känner sig nöjd med området, han gillar huset, lägenheten och alla trevliga grannar!

PANIK!!! Nu har Kalle slagit upp tidningen och sett att priserna för boenden i detta område har fallit och hans hem är nu bara värt 650 000 kr!! Man har alltså förlorat -350 000 kr!!

Vad gör Kalle då? Får han panik? Kan priset sjunka ännu mer? Ringer han upp en mäklare direkt och skriker att han vill få sålt på den? Börjar han skriva på Facebook om någon av hans vänner vill köpa den av honom?

Antagligen så gör Kalle inte någon av grejerna ovan, utan bor kvar i sitt hem precis som innan och lever sitt liv.

Sedan en vacker dag, några år senare, så läser han tidningen igen och ser sitt boendevärde. Hans hem är nu värt 1 250 000 kr. Hans hem har nu alltså ökat i värde istället!

Vissa kanske tänker att Kalle kunde ju bara ha väntat med att köpa sitt boende tills priset låg på 650 000 kr, men riktigt så enkelt är det inte. Man vet inte vad som kommer hända eller vad priserna kommer att ligga på.

En annan tanke, kan man inte bara sälja på toppen och köpa på botten?
Absolut, det hade ju varit rena drömmen! Med rena drömmen så menar jag att det finns nog endast i drömmar 😂

Man kan aldrig veta när man har nått botten eller när man har nått toppen.

Det finns även statistik som visar att de som enbart månadssparar över lång tid har lyckats överprestera de som försöker tajma marknaderna, då de som försöker tajma tyvärr inte lyckas särskilt bra med det.

Hur kan det komma sig att börsen faller så kraftigt?
Börsen var värderad till perfektion, så oron från Corona räckte för att få marknaden att skaka till ordentligt!

Risken finns att börsen fortsätter nedåt, så tänk på det med!

Hur mycket har Frökens portfölj fallit denna vecka?
Den har fallit med -124 000 kr och det var -12,5%.

Ännu är min portfölj på plus med +60 500 kr i vinst och +7,3% ökning.

Jag är beredd på att se min vinst bli utraderad och hamna på minus, men trots det kommer jag att kunna sova gott om nätterna!

make it rain money GIF by ClawsTNT
Företagen fortsätter ge utdelningar av vinsterna de gör!

Hur kan Fröken kunna sova gott om nätterna då du har förlorat så mycket och riskerar att förlora ännu mer?
Ja ni, trots att jag har förlorat så mycket på en vecka så sover jag ännu som en bebis om nätterna.

Hur?

För att jag har alla mina pengar investerade i många och olika kvalitetsbolag!

Med min riskspridning och val av bolag så är jag helt övertygad om att en dag kommer denna skuta att vända och mina investeringar på lång sikt kommer att bära frukt!

Inte bara det, alla dessa företag som jag har investerat i fortsätter att pumpa ut passiva inkomster åt mig i form av utdelningar från deras vinster.

Är inte Fröken rädd för att företagen ska sänka utdelningen eller till och med ställa in utdelningen?
Nej, faktiskt inte. Om t.ex Investor hade beslutat sig för att sänka utdelningen och jag gillar deras resonemang om att det är det bästa för bolaget och oss aktieägare på sikt, så hade jag varit okej med det!

De är proffs och de vet vad de sysslar med, anser jag.

Även dagen då jag kommer att leva på mina utdelningar så kommer jag aldrig att ha det så ekonomiskt illa ställt att en utdelningssänkning skulle påverka mitt liv negativt på något sätt!

Så exakt vad gör Fröken i dessa tider med sitt Avanzakonto?
Jag behåller alla mina aktier!
Jag säljer ingenting!
Jag fortsätter att månadsspara!
Jag köper även en del extra från pengarna på mitt sparkonto!
Jag fortsätter att ta emot mina utdelningar!
😊
Ännu en grej som jag funderar på, är att sätta in en del av mina sparkonto pengar i guld! Jag är lite “björnig” av mig och jag kollar mycket på vad Robert Kiyosaki och Peter Schiff säger och jag tror att guld kan vara bra att ha i en portfölj!

Vad rekommenderar Fröken folk att göra?
Det beror på er sparhorisont och vad ni sparar till.

Men är man långsiktig så rekommenderar jag alltid att först spara ihop till en buffert och sedan månadsspara, oavsett vad som än händer!

Vill ni ha en portfölj som inte är lika volatil så rekommenderar jag att göra en “all-väder-portfölj”! Klicka på länken nedan för att se vad det är för något! 😊
https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Slut på inlägget!
Jag hoppas att min syn på det hela hjälpte någon därute! Det är såhär jag resonerar och tänker iallafall 😃

Fröken Investera

8 thoughts on “Fröken säljer inte, utan behåller och fortsätter att månadsspara. Varför?

 1. Hej Fröken Investera!

  Har precis börjat följa din blogg, roligt att läsa om dina ideer och mål!

  Hälsningar
  Mikael Hansson

  1. Hej Mikael!

   Ursäkta för sent svar, har inte fått aviseringar från bloggen har jag märkt nu!

   Tack för dina vänliga ord och vad kul att du känner så och att du har hittat hit 😃

   Jag hoppas du finner mina tankar och idéer roliga att läsa om längre fram med ^^

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Hej Fröken Investera!

  Märker du av nedgången av antalet resenären i flygbranschen minskar och hur påverkar det nya coronaviruset dig? Vågar du gå till jobbet som förut? Själv tog jag en chansning och köpte en liten post aktier i Norwegian. Hoppas de (och ditt flygbolag) klarar sig undan konkurs eller alltför stora nyemissioner.

  Mvh / Slumvandraren.

  1. Hej Slumpvandraren!

   Ursäkta för sent svar, jag har inte fått aviseringar från bloggen har jag märkt nu!

   Nedgången av resenärer är enorm, mååånga avbokningar som sker idag! De har till och med bett extrapersonal att stanna hemma under de bokade pass de har fått!

   Jag har som sagt fastanställning och hittills har det inte påverkat min anställning eller lön åtminstone 😛

   Våga gå till jobbet gör jag, chansen att jag blir smittad känns inte så stor men jag är försiktig och använder handskar och tvättar ofta med handsprit och tar inte i handtag eller trappräcken med mina händer.

   Vågat att investera i flygbolag, jag håller tummarna för dig och de som har gjort det! Jag fortsätter att spara i mina investmentbolag och XACT Högutdelande ^^

   Tack för att du delar med dig om ditt aktieköp och ursäkta igen för sent svar xD

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 3. Du borde ha sålt för 2 månader sen, om inte då så för 1 månad sen, om inte då så förra veckan och om du ännu inte sålt så bör du göra det nu om några timmar! Det kommer krascha, och det rejält. Jag tippar på -40% innan sommaren.

  Märkligt hur ni som varit aktiva länge har så dålig fingertoppskänsla. Städer går in i karantän. Självklart kommer det betyda enorma problem för världsekonomin. Att inte kunna se det gör mig tveksam till hur många av er bloggare faktiskt vet vad ni sysslar med.

  Nästa stad för karantän lär bli Oslo eller Stockholm

  1. Hej Abdi!

   Det har du helt rätt i och det är lätt att vara efterklok! Det hade varit perfekt om jag sålde då.

   Men, detta är ingenting som jag eller någon annan kunnat förutspå med säkerhet, det är det som är en del av charmen med börsen, tycker jag! Att man inte vet vad som kommer att hända i framtiden och det enda man kan göra är att diversifiera sin portfölj och se till att ha en buffert för nödsituationer.

   Du har rätt, jag har dålig fingertoppskänsla, det är därför jag månadssparar i stora kvalitetsbolag varje månad och har tänkt att göra så över lång tid.

   Det jag tillförlitar mig på är ränta-på-ränta effekten och att min portfölj kommer att växa över tid. Det är något som historiskt och statistiskt har fungerat och är därför jag har valt att göra som jag gör!

   Jag hoppas att du har lyckas tajma dina köp och sälj och jag gratulerar dig för det ifall du har lyckats bra med det! Bra jobbat!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *