XACT Högutdelande har KROSSAT Avanza Zero hittills

Hej allihopa!

Jag har märkt att flera av mina vänner på Instagram har olika åsikter om XACT Högutdelande (XACTHDIV) och det har blivit många diskussioner om de verkligen ÄR så bra, då väldigt många pratar om dem.

undefined
Inlägget är reklam för Avanza och innehåller annonslänkar. Allting jag skriver är dock mina egna åsikter och tankar, men jag ger er länkar så att ni själva kan klicka er in på deras hemsida och titta över aktierna jag skriver om.

Grafen under visar hur XACT Högutdelande och Avanza Zero har presterat sedan 3 April 2017 (dagen XACT Högutdelande kom ut på marknaden).

Grafen visar ENBART kursutvecklingen, EJ totalutvecklingen med återinvesterade utdelningar (för XACT i detta fall).

Perioden 3 April 2017 – 6 Maj 2019
Xact Högutdelande +23,58%
Avanza Zero +13,33%
Differens = 10,25% !!

Men, det kommer mera..
Man får inte glömma att XACT Högutdelande ÄVEN hade utdelning på 4% av fondens värde i Maj 2018, så avkastningen är faktiskt ÄNNU högre än vad som visas i grafen för XACT Högutdelande. Inom Avanza Zero så sköts återinvestering av utdelning automatiskt, men har ändå avkastat mindre mot XACT Högutdelande, både med och utan återinvesterade utdelningar.

Men i XACT Högutdelande så betalas avgift och inte i Avanza Zero?
Det stämmer, men denna avgift är med i grafens utveckling. Så avgiften är redan “inbakad”, så siffrorna man ser är den totala utvecklingen. Smidigt, eller hur? 🙂

Men om den nu är så bra, varför köper inte alla ENBART den här?
För folk som är någorlunda aktiva gillar ofta att göra sina egna aktiva val av aktier, vilket ofta i längden inte presterar lika bra som om man bara hade köpt en billig indexfond. Detta är såklart INDIVIDUELLT, men de flesta hade gjort mer pengar om de enbart månadssparat i en bred och billig indexfond, men det kan folk tycka är rätt tråkigt 😛

Varför sparar inte jag själv i enbart denna då?
Som i frågan innan, jag är också folk och gillar att göra mina egna val 😂 Jag själv har ju köpt och äger över 33 olika bolag i min portfölj, vilket jag har tänkt att skära ner drastiskt inom kort dock. Vad jag egentligen vill är att ha max 10 bolag i min portfölj, dock kommer de vara investmentbolag och XACT så jag får massor av bolags- och branschspridning via dem.

Bonusfråga, hur har XACT Högutdelande presterat mot de svenska investmentbolagen?
Spännande fråga! Här kommer en bild på utvecklingen, alla ifrån den 3 April 2017 till 6 Maj 2019.

Grafen ovan och texten under visar ENBART kursutvecklingen, EJ totalutvecklingen med återinvesterade utdelningar. (Med Avanza Zero som undantag då det återinvesteras automatiskt i fonden)

Vinnarna i ordning:

Jag kan själv säga att jag är en stolt ägare till alla dessa fina bolag, förutom Avanza Zero då. Jag tycker att det är en riktigt bra fond för den passiva och ointresserade som bara vill sätta igång ett månadsspar via Avanza. Ett vinnande recept skulle kunna vara att sätta igång månadsspar för Avanza Global och Avanza Zero.

INNAN vi avslutar inlägget så vill jag bara säga att historisk utveckling inte betyder att den framtida utvecklingen blir likadant. Det är därför att jag gillar att köpa in mig i flera olika investmentbolag och XACT, för kanske om 1 år framöver så är vinnarlistan annorlunda. Det bästa man kan göra är att sprida pengarna mellan flera bolag. (Inte ha alla ägg i samma korg-taktikten)

Om det är någonting mer ni undrar, så känn er välkomna att fråga 🙂

LÄNK till XACT Högutdelande
LÄNK till Avanza Zero
LÄNK till Latour
LÄNK till Investor
LÄNK till Kinnevik
LÄNK till Industrivärden
LÄNK till Lundbergföretagen

Fröken Investera

Favoriten XACT Högutdelande

Nu kan ni följa bloggen via mail!

4 thoughts on “XACT Högutdelande har KROSSAT Avanza Zero hittills

 1. Hej,

  Bra jämförelse! Men när du jämför med investmentbolagen, är det inte aktiekursen i grafen då? Alltså utan utdelning. Det blir en något missvisande jämförelse eftersom jag antar att X-act har sin utdelning inbakad i grafen?

  Mvh
  Johan på ibindex

  1. Hejsan!

   Du har helt rätt, jag glömde nämna att det är exklusive utdelningar i den grafen. Ska ändra och lägga till att det är så och inte deras totalutveckling 😛

   XACT har också utdelning, det stämmer, men den är inte inbakad i grafen utan man får utdelning in på kontot.

   Tack för att du poängterade ut detta 🙂 Jag brukar kolla in ibindex en hel del, då jag älskar investmentbolag! Så kul att du skriver!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej Frihetsgud!

   Härligt att höra! Det är min stora favorit, som sagt 😃

   Hoppas den ökar med tiden och att 2020 kan komma snart, så att de börjar med kvartalsutdelningar!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *