Orolig över börsen? Ont i magen? Sänk risken i din portfölj!

Hej allihopa!

Det är väldigt många nu på sistone som har förlorat mycket pengar (även jag) och känner sig både vilsna och oroliga i dagens tider, så jag vill prata lite om hur man kan göra för att åtminstone råda bot på detta!

Vad är den bästa medicinen för att inte vara sjuk och förkyld? Genom att förebygga det från första början!
Vad jag menar med påståendet ovan är att den bästa medicinen är att förebygga sjukdomen från första början. Om man gör det och är frisk hela tiden, så är det ju bättre än att bli sjuk och kämpa för att bli frisk senare.

Okej, men vad sjutton har då detta med pengar att göra?
Jo, för att hålla ens portfölj “frisk” och se till att den inte blir “förkyld”, så är det bästa att se till att hålla den frisk och förebygga sjukdomar från första början.

Så hur kan man göra det?

Genom att vara diversifierad, på riktigt. Med det menar jag att man ser till att man har en portfölj med fler tillgångar än bara aktier. Trots att man kan har olika branscher och sektorer med sin aktier, så är man inte diversifierad “på riktigt”.

Kan Fröken ge ett exempel på dessa tillgångar och en sådan portfölj?
Absolut!

Andra tillgångar än aktier är tex guld, råvaror, korta räntor och långa räntor/obligationer.

Här på bilden nedan är Ray Dalios “all-weather portfolio” som ska klara av alla olika ekonomiska klimat!

Bildresultat för ray dalio portfolio
Ray Dalio’s all-weather portfolio!

All-väderportföljen, enkel att följa och kopiera!
En annan bloggare som pratar mycket om en sån här portfölj är bloggen Rikatillammans och jag rekommenderar att ni kikar in här!

Rikatillsammans har satt ihop sin egna “all-väder portfölj” som både går att följa och kopiera enkelt!

Hans uppsättning är:
25% aktier
25% guld
25% korta räntor
25% långa räntor

Direktlänk till hans inlägg om denna portfölj är här nedan:
https://rikatillsammans.se/en-portfolj-for-alla-vader/

Skulle Fröken rekommendera denna all-väder portfölj till folk?
Absolut!

Denna portfölj är perfekt för de som vill ta mycket mindre risk men är okej med en mindre snittavkastning över tid. Här kommer inga chockerande ras på -50%. Den största förlusten denna portfölj gjorde var -5,3% under finanskrisen då allt annat rasade i fritt fall.

Vad ger bäst avkastning över tid, 100% aktier eller all-väder portföljen?
Över lång tid så utpresterar en 100% aktieportfölj en all-väder portfölj i avkastning.

Men att ligga fullinvesterad i aktier så tillkommer också risken att se hela portföljen rasa med -50%.

Så det är upp till var och en, skulle ni klara av att se erat kapital rasa med -50% utan att få magont och känna er oroliga för att i slutändan ha mer pengar? Denna fråga är helt upp till var och en hur man vill göra.

Måste man ha antingen 100% aktier eller en allväderportfölj? Räcker det inte att tex ha aktier och pengar på ett sparkonto?
Jo, absolut! Tycker ni att det låter rörigt med flera tillgångar så kan man ju också göra det enkelt och välja den procent som ni vill ha i aktier och resten på att sparräntekonto.

Det är så jag själv har gjort och det trivdes jag med.

Jag har redan förlorat massor med pengar! Hur gör jag nu?
Svårt att säga, som sagt så är det bästa botemedlet att inte bli “sjuk” genom att förebygga risken från första början och om du redan är fullinvesterad så är detta en tuff fråga.

Det jag tänker och själv gör, är att jag ligger kvar och säljer inte mina bolag. Min tro och strategi är att månadsinvestera över lång tid och jag tror att även denna period en dag kommer att vara förbi.

Men om ni sover dåligt och har ont i magen, så kanske det känns bättre att sälja av en del, men statistiskt och historiskt har det inte lönat sig att göra så, men då sover ni iallafall bättre om nätterna.

Så jag vågar inte säga hur ni ska göra, förutom att om ni känner er såhär så är det bästa att iallafall i framtiden se till att ni inte tar lika stora risker och inte ligger fullinvesterade i aktier, utan har olika tillgångar eller rent av likvider på ett sparräntekonto.

Glöm inte bufferten!
Jag har sagt det många gånger och nu gör jag det återigen, det är väldigt viktigt att ha en buffert för nödsituationer!!!!

Steg 1 innan man börjat att investera, är att se till att ha en buffert!

Hur stor ska bufferten vara?
Det är helt upp till var och en om hur mycket man behöver för att sova gott om nätterna.

Sover ni gott med att ha pengar för utgifter på tre månader eller sex månader, eller kanske ett helt år? Bara ni själva kan bestämma denna summa och alla är olika!

Hur stor är Frökens buffert?
Min egna buffert som, som jag kan sova gott med, räcker med enbart 20 000 kr. Denna summa täcker 4 månaders utgifter och det sover jag väldigt gott om nätterna med att veta att jag har dessa pengar.

Utöver det så får jag även utdelningar från mina bolag som skulle hjälpa mig i tuffa ekonomiska tider, om jag tillexempel skulle bli uppsagd från jobb!

Hur är Frökens portfölj uppdelad i tillgångarna?
Idag så ligger jag 77% aktier och 23% likvider!

Detta i siffror är 899 000 kr i aktier och 266 000 kr i likvider!

Totalt kapital är alltså 1 154 000 kr!

Slut på inlägget!
Det var mina tankar för idag!

Jag hoppas att detta inlägg fick någon där ute att tänka till och kanske inse att aktier ÄR riskfyllt, det är därför man pratar om att inte investera pengar man behöver och att man inte bör investera pengar man ska använda inom 1-5 år!

Hur gör ni med era pengar, har ni bara aktier eller fler tillgångar? Hur är ni fördelade mellan aktier och likvider/tillgångar?

Fröken Investera

7 thoughts on “Orolig över börsen? Ont i magen? Sänk risken i din portfölj!

 1. Hej på dig! Du frågar om man är beredd att ta risken att halvera sitt kapital (om man är helt investerad i aktier), och jag har nog inte tänkt tanken att man riskerar mer än så, men just nu undrar jag om det inte finns risk att börserna runt om i världen går ned mkt mer än så. Hoppas det inte blir en ny depression. But who knows!

  Jag har alltid tänkt att aktier med nödvändighet kommer ge bättre avkastning över lång tid, men i händelse av superkrascher så är det ju inte så, för då har man ju inget att rebalansera med, och det är ju toppen att ha efter en superkrasch, då kan man snabbt vara tillbaka på banan igen. mvh niclas

  1. Hej Niclas!

   Ursäkta sent svar, har haft fullt upp med jobb och “irl” grejer!

   Precis, för om man inte är beredd att se sina pengar rasa med -50% så är nog inte att ligga fullinvesterad i 100% aktier ens grej.

   Helt ärligt så är det inte min grej heller, men jag vet att på sikt så kommer jag att ha fått en extremt bra avkastning över tid än om jag hade kört med räntor, obligationer och guld! Så en sådan smäll hade jag kunnat ta idag och jag har redan tagit emot ordentliga snytingar nu på sistone xD

   Men som du säger, det KAN bli värre och risker om massarbetslöshet och depression pratas om, särskilt utav en av mina idoler Peter Schiff.

   Precis som du säger, då är man nog VÄLDIGT TACKSAM över att man inte har legat fullinvesterad och har haft räntor/guld som en “broms” och även kan ombalansera portföljen igen med dessa pengar, så att man inte blir lika skadad av kraschen.

   Om man jämför räntepapper med en broms till en bil, så behövs inte bromsen när man kör i uppförsbacke/då börsen ökar. Men när nerförsbacken kommer/nedgången så vill man ha en broms så att man kan sakta ner i backen! 😃 Så det är nog viktigt att ha en balans i portföljen för sådana händelser!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej TM!

   Aha kul att höra 😃 Precis som du, så är min sparhorisont långsiktig och jag planerar att enbart leva på mina framtida utdelningar.

   Ser man över långa tidsperioder så har 100% aktie gett mest avkastning, för de som vågar köra såhär!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Hej, hoppas att allt är bra med dig även under denna pandemi. Jag gillar din hemsida och har ett samarbetsförslag. Maila gärna mig för att diskutera detta vidare. Ha en fortsatt trevlig onsdag.

  1. Hej Kimberly Holm!

   Tack så mycket, jag mår riktigt bra 😃 Önskar detsamma!

   Aha tack så mycket! Det låter trevligt! Jag skickar ett mail och kollar vad det är ^^

   Ha en fortsatt trevlig dag du med! 😃

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

   1. Hej,

    Tack för svar! Ja om du hade kunnat skicka över ett mail hade det varit super. Hörs snart 🙂

    Allt gott!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *