Hur är det att vara en hemlig miljonär?

Hej allihopa!

Jag tänkte berätta lite för er idag om hur det känns för mig att vara en hemlig miljonär och varför jag håller tyst om det.

Dagens värde på kapital:
1,160,000 kr. Börjar närma mig 1.2 miljoner kr!

Så hur känns det att bara göra vardagliga ting?
Faktiskt, så känns det inte så särskilt speciellt. Jag är som vem som helst inne i mataffären och handlar. Kanske till och med den snålaste, då jag alltid kollar efter de billigare av sin sort 😂

Även när vi slutar våra pass, så är det vanligt att kollegorna tar taxi istället för att ta tunnelbanan in till centralstationen. Dock är jag aldrig med på detta, utan väntar alltid in tuben istället. Folk tycker och tänker säkert att jag är snål, men så får det vara 😛 Men det är ingenting jag tar åt mig av!

Brukar Fröken jämföra sig med andra människor?
Nja, inte riktigt så att jag konstant går och gör det. Men jag har ju ett par stycken på mitt jobb som man ser inte har det bra och som ofta klagar på att de inte gillar att jobba, då brukar jag känna att jag verkligen gör rätt val idag, för jag vill själv inte vara i en sån situation i framtiden.

Vad brukar Fröken handla för mat?
Handlar allra oftast mat i lågprisbutiker, men kan hända att jag svänger förbi ICA ibland med. Jag kollar alltid efter lägre priser när jag handlar och brukar ofta handla torrvaror som ris, pasta och havregryn. Frysta grönsaker i frysdisken är super! 1 kg frysta grönsaker brukar kosta 20 kr och det räcker till väldigt mycket mat om man har sojafärs och pasta till det!

Vad brukar Fröken köpa för kläder?
Jag köper väldigt sällan kläder! Jag har ingen unik eller cool stil, utan jag gillar simpla kläder. Just nu så har jag två par byxor i svart och vit färg och ett gäng vita och svarta t-shirtar på det. Två par shorts, ett par sommarskor, ett par vinterskor och en vinterjacka och ett par tjocktröjor i vitt och svart. Jag gillar att hålla allt enkelt! Det blir även lätt när jag tvättar, enbart svart och vitt 😂

Vilka vet om Frökens hemlighet?
Enbart min sambo och min familj. INGEN annan har en aning om min spargris!

Varför låter inte Fröken sina vänner eller kollegor veta detta?
För att jag inte vill att det ska bli en konstig stämning mellan mig och deras relationer. För de allra flesta i min närhet så är pengar ett vanligt problem för dem, problem som i att de spenderar för mycket och inte har något sparande alls.

Skulle de få reda på hur mycket jag har så tror jag att relationerna jag har med dem skulle förändras. Jag vill inte börja höra kommentarer som att jag ska betala notan eller betala för allihopa om vi är ute, eftersom jag “är ju miljonär”. Det ligger trots allt mycket jobb och disciplin för att ha lyckats bli det!

Jag har även märkt att när man har det gott ställt, så vill alltid folk “låna” pengar av mig. Med “låna” så menar jag att de vill få pengar och inte betala tillbaka.

Jag har “lånat” ut pengar totalt två gånger i mitt liv och båda gångerna fick jag aldrig se en enda krona komma tillbaka till mig. De är inte mina vänner längre idag, bör jag också nämna!

Hur ser dina vänner och kollegor dig som?
Jag tror iallafall att de ser mig vara en rätt så klok person men som är tråkig som aldrig följer med på olika resor och events de hittar på. Anledningen till att jag inte följer med på sådant är ju för att jag hellre investerar de pengarna, så att jag en dag kan leva gott på mina passiva utdelningar och ha tid att tillbringa med min familj och mina barn 🙂

Hur VILL du att dina vänner och kollegor ska se dig?
Hmm, ja i princip samma sak antar jag 😛 Jag brukar själv säga när jag blir tillfrågad att jag tyvärr är en tråkig person och att jag börjar bli gammal. Det är mina ursäkter till att inte följa med, dock hör det ju till en viss sanning i det men största anledningen är som sagt att jag vill investera hellre ^^

Jag föredrar också tanken på att folk tror att jag har det dåligt ställt med pengar! Vilket också princip är sant, då 75% av mina inkomster går till investeringar så finns det inte mycket utrymme att leka med efteråt 😂

Brukar Fröken prata om pengar med de på jobb och vänner?
Jag har ett ganska bra hum och vilka jag kan prata sånt med och vilka jag inte kan. Då det är min passion så brukar ämnet dyka upp, men det är för jag är intresserad om vad de gör och om jag kanske hittar en ny kompis med liknande intressen!

Idag har jag exakt 3 vänner som jag kan prata om pengar och investeringar med, men ingen av dem har förstås en aning om värdet på min spargris 😛

Investerar din familj och sambo också?
Min sambo månadssparar i XACT Högutdelande varje månad med mellan 7,500-15,000 kr varje månad. Bästa sambon 😘

I min familj så har faktiskt min mamma nyligen börjat! Min pappa gjorde det förr, dock så var det inte långsiktiga aktieinvesteringar han gjorde, utan högriskare som föll fritt fall och därmed tappat intresset. Min yngre syster är både helt ointresserad och vägrar, trots alla fördelar jag försöker lyfta fram.

Det var allting jag kunde komma på nu. Om det är något mer ni undrar så fråga gärna på 🙂

Är ni själva hemliga miljonärer? Eller dagen ni blir miljonärer, kommer ni hålla det för er själva? Brukar ni prata öppen om era investeringar och erat aktuella värde? Låt mig veta!

Fröken Investera

14 thoughts on “Hur är det att vara en hemlig miljonär?

 1. Du gör helt rätt som inte berättar. Själv har jag ingen miljon om jag inte räknar med huset och har man hus är det nästan svårt att inte bli miljonär efter ett antal år 🤣. Mina kollegor vet att jag sparar, men har nog ingen aning om hur mycket. De brukar i all fall kalla mig för deras ekonomiska talesperson för jag har koll på alla ersättningar och förmåner vi har via jobbet. Men man märker ju snabbt vilka som är intresserade av att spara och leva enklare och t.o.m. är mottagliga för FIRE-tankar. Har två eller tre arbetskamrater, faktiskt de yngsta som också sparar och investerar, vilket är kul 😊

  Mvh
  I-US

  1. Hej I-US!

   Åh så mycket lättare att säga I-US än hela ditt namn xD Brukade alltid kolla ifall jag råkat stava fel också!

   Mm, precis, tror också att det är bra att hålla själva summan hemlig. Har man två-tre kollegor som du med intresse om investeringar så hade jag pratat med dem också om allt vad det hör till med investeringar, förutom just själva summan man har ^^

   Haha kul att du är den personen, deras ekonomiska talesperson, på jobbet 😂 Jag brukar själv kolla med de som har bättre koll om vad som gäller med olika förmåner, semestrar osv, det är tyvärr inte min starka sida 😛 Men kul att du är så! Såna som dig behövs på alla arbetsplatser!

   Tack och vad kul att du delar med dig 🙂

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

 2. Hej.

  Jag tycker du har en riktigt bra blogg, kanske rent av den bästa av alla jag läser just nu.

  Jag känner igen mig i mycket hos dig. Jag har alltid sparat mycket men har hittat till börsen lite nu på senare år. Jag är idag lite över 30 år och har ungefär 1,1 miljoner i sparande (aktier, fonder, sparkonto, guld, Lendify) Har även en slant i reala tillgångar som skog för cirka 200k och en bil värd ungefär 80k.

  Jag lever nog liknande som du (kanske lite mer slösaktigt:)
  Jag skulle inte säga att jag är snål utan istället är väldigt noga med vad jag lägger pengar på. Jag handlar sällan prylar och det är så fantastiskt skönt. Jag har nog ryktet om mig att vara försiktig med pengar men ingen kan nog ana att jag faktiskt är miljonär.

  Problemet är att jag är lite för feg. Jag har en alldeles för stor buffert egentligen och borde investera lite hårdare på börsen.
  Hur tänker du kring buffert?

  Tack återigen för en grym blogg!

  1. Hej P!

   Vad kul att du tycker det 😀 Det glädjer mig verkligen!

   Aha, nu förstår jag också mer varför du känner så. Vi är i en väldigt lika situation, verkar det som 🙂 Nästan lika gamla och lika mycket kapital!

   Intressant att du faktiskt ÄGER skog! Hur kommer det sig att du har skog i din ägo? Jag undrar för att jag har aldrig träffat eller pratat med någon som har haft det förut xD Är det något du tjänar pengar på med?

   Haha, jaa det är nog just det “ryktet” som jag också har, bland annat ^^ De har INGEN aning om att jag är miljonär och antagligen känns den tanken såå långt ifrån för dem. De till och med skojar med ordet ibland, bland annat nyligen när vi diskuterade en hyra på 10,000 kr för en lägenhet i Stockholm.

   Hur är dina investerade pengar fördelade? Idag har jag ungefär precis 50/50 i aktier och på mitt sparkonto.

   Skulle jag ha fått gå tillbaka i tiden, så hade jag lagt undan en buffert på 50k och sedan investerat precis allting jag kom över. Dock så gjorde jag inte det och det finns en pessimist i mig om att börsen kan falla. Det är just därför jag är så “försiktigt” lagd och har enbart 50% av mitt kapital investerat.

   Nu vet jag inte om det är optimalt, men det får mig att sova gott om nätterna och jag investerar över +20k kr varje månad ändå, vilket blir över 240k investerat per år, vilket jag känner är helt okej 😛 Så jag kommer nog behålla min buffert, eller att jag plockar ut 5k/månad därifrån och investerar över tid.

   Tack ännu en gång för att du delar med dig och att du kommenterar här! Det glädjer mig att du tog dig tid och att även se att vi är i en nästan lika situation, jättekul! 😀

   Ursäkta för sent svar också. Juli månad är så mycket jobb att jag finner ej energi till att varken skriva eller svara xD Men har några dagar ledigt nu så nu kommer både inlägg och svar!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

   1. Hej igen och ursäkta sent svar här också, fullt upp med semester😎

    Jag har faktiskt fått skog av en nära släkting som tycker jag borde ”öva lite” på en liten del. Tanken är att jag ska få ärva resterande skog, vilket är en betydligt större del den dagen personen går bort.
    Idag kostar skogen bara pengar i form av gallring och röjning eftersom det inte var så många år sedan en rejäl avverkning gjordes. Taktiskt av min släkting 😏 vissa dagar vill jag bara sälja allt och investera på ett enklare vis. Vi får se hur framtiden kommer bli🤔

    Jag känner igen den situationen. Att bli och vara miljonär verkar vara en fullständig utopi för dom flesta. T.o.m 50k j sparande tycker vissa är ouppnåeligt med en vanlig lön, vilket JAG tycker är en märklig inställning.

    Jag är investerad till ungefär 35%, vilket jag vet är alldeles för lite😬
    Exakt så (åter igen😏) tänker jag också om jag fått spola tillbaka tiden. Jag har tills nu levt och framförallt bott väldigt billigt så jag förbannar mig själv att jag inte investerade hårdare tidigare. Menmen lätt att vara efterklok 🙄 investerar idag runt 10-15k iaf. Jag är som sagt lite feg och väntar väl egentligen på en nedgång (vilket förmodligen inte är rationellt😏)

    Faktiskt jättekul att läsa att vi tänker så pass lika.
    /K
    .

    1. Hej P!

     Haha det är lugnt! Svara när du än vill och har tid och lust för det 🙂

     Jaha, vad spännande! Jag har ingen idé om hur man ska hantera egen skog och hur man kan tjäna pengar på det. Hur är det du ska “öva lite”? Jag har ingen aning om vad det är som man ska eller kan göra så jag är riktigt nyfiken här xD

     Haha precis, skulle jag säga att jag hade 100 tusen undansparat så hade nog redan DÄR alla på jobbet blivit paffa 😂

     Att ligga 35% investerat behöver inte vara dumt alls. Om det får dig att sova gott om nätterna så är det helt rätt!

     Jag själv är ju “bara” 50% investerad själv. Resterande har jag på mitt sparkonto med en liten sparränta hos Nordax Bank.

     Men jovisst, nu i efterhand så tycker jag också att det är synd att jag inte investerade rubbet när jag samtidigt började spara, men jag trivs som jag gör nu och jag gillar idén att jag har en kassa att fylla på om börsen skulle falla nedåt ^^

     Jo, vi tänker en hel del lika verkar det som 😀

     Hoppas din semester var trevlig!

     Med vänliga hälsningar,
     Fröken Investera

     1. Hejsan igen😄

      Det hade inte jag heller men nu förstår jag lite mer.
      Med öva menas att komma in hur man måste tänka, skogen behöver tas hand om en ganska lång tid (beroende såklart på hus snabbt den växer såklart, vilket kan skilja otroligt mycket) innan man kan tjäna lite pengar på det hela.
      Men också hur allt ska deklareras varje år vilket inte heller är en barnlek för en amatör 😅
      Visst, det känns häftigt att kunna titulera sig som skogsägare men som sagt så känns det som det för tillfället tar mer än det ger tillbaka.

      Ja exakt. Min uppfattning är ändå att många sparar. ”Problemet” blir när sparkontot visar 10, 20, 30 tusen… då börjar dom flesta planera något kul som någon pryl, en resa, byta bil etc och vips så är allt sparande borta igen och man börjar på noll. Det är som att folk MÅSTE spendera när pengar finns.

      Mm men nog är det lite lite allt 😏 Borde jobba mig upp i din procentsats tycker jag 😎 Tack förresten för tipset om Nordax. Har idag min buffert på Avanza och en slant även på SBAB men räntan där är sämre i jämförelse med Nordax👍🏼

      Det låter som en bra idé. Får hoppas att vi verkligen följer vår plan och verkligen vågar köpa mer när det gör som ondast. I höstas när det rasade lite så fegade jag ur och handlade för lite MINDRE än jag brukar 🤭 Svårt att vara rationell. Hoppas du inte gjorde som jag där och då?😏

      Tack och detsamma.
      /K

      1. Hej P, eller K? 😛

       Ursäkta för sent svar, har haft så fullt upp senaste tiden!

       Okej, vad intressant! Har som sagt aldrig mött någon som äger skog innan xD

       Jaha, så det ska skattas och deklareras för skog med? Jag lär mig så mycket från er som skriver här 😀

       Haha, precis. Ofta sparas det för att blåsa bort allting i ett svep 😛 Ingenting fel med det förstås, om det är så man vill leva. Men såna som du och jag prioriterar annorlunda. Jag vill ju också kunna resa och äta gott, men det väntar jag med till senare om 10 år, för då kan jag både ha kvar kakan och äta den 😀 Alltså att jag kan leva på räntan och utdelningen från mina investeringar!

       Jag hade också via Avanza innan! Fördelen med Avanza är att de betalar ut räntan på slutet av varje månad. Nordax betalar ut i slutet av varje år. Men meningen för min del är att de ska ligga kvar där så jag har ingenting emot det 😛

       Jaa, jag vet att jag kommer att månadsspara som vanligt, samt att öka med mer pengar ifrån mitt sparkonto i såna tider. Jag kommer inte att gå ALL-IN en dag, utan öka månadssparandet med det dubbla eller trippla, med pengar från sparkontot.

       I höstas fortsatte jag bara att köpa som vanligt, utan att öka eller sänka månadspengen, då jag hoppades att det skulle gå ner mer, innan jag började tanka xD Lite synd nu i efterhand, men man vet ju aldrig om vad som händer och det kändes som rätt beslut då. Det är helt okej ändå, tycker jag!

       Tack för din kommentar och jag hoppas att få höra av dig igen 😀 Har du Instagram? Skriv till mig där i DM så kan vi prata lite där med!

       Med vänliga hälsningar,
       Fröken Investera

       1. Tjoho igen! 😎

        Hehe både K och P går fint.
        Ursäkta otroligt sent svar, mycket med jobb och annat för tillfället.
        Hoppas allt är bra och att sommaren varit härlig.

        Jovisst måste det deklareras. Jag brukar ta hjälp dom gånger det varit något speciellt. För logiskt och enkelt är det inte.

        Håller helt med dig, människor får göra som dom själva vill. Det jag känner är att dom allra flesta bara ser livet som ett evigt arbete där pengarna precis räcker varje månad. Jag kan inte begripa varför vi inte får lära oss lite grunder i sparande/investerade via skolan i ung ålder. Jag har ju mina aningar om varför men jag ska inte bli för långrandig här😏

        Aha bra info där. Lite trevligare med månadsvis, men liksom för dig så spelar det egentligen ingen roll för mig heller.

        Du verkar ha en tydlig plan och det gillar jag verkligen. Har du investerat lite extra nu när börsen gått ner lite? Jag köpte faktiskt lite XACT i början på veckan. Köpa när det gör som ondast, right? 😅

        Jag har faktiskt slutat med Instagram men kan tänka mig att öppna upp igen om jag får tjata börs med någon 😎

        Ha det gott
        /P

        1. Hej P 😀

         Haha, ingen fara! Jag själv är väldigt inaktiv här och på IG när jag är inne på mina arbetsdagar 🙂

         Det har den och hoppas din också har varit det!

         Haha kan tänka mig att det är lite klurigt med deklarationen! Eller ja, jag skulle tycka det iallafall xD

         Haha precis, ingen idé att bli för långrandig här xD Det finns nog många anledningar till att man vill att man ska hålla sig runt “medelklassen” och det behövs trots allt folk på alla dessa jobb. Det är ingenting fel med det förstås, för om inte alla bidrog med någonting så hade inte det gått att bygga upp våra samhällen!

         Jag har en hel del tankar om hur världen kommer se ut när i princip allting blir automatiserat med 😛

         Jag fortsätter månadsspara som vanligt med lite extra nu, ja 🙂 Har redan handlat för 30,000 kr denna månad och kommer nu hålla mig tills nästa löning kommer!

         Haha Instagram är riktigt skönt att prata ur sig på, tycker jag 😀 Samma när jag skriver här!

         Kul att höra ifrån dig igen, min vän!

         Med vänliga hälsningar,
         Fröken Investera

 3. Snabbt svar från mig denna gång minsann 😎
  Får jag fråga vad du jobbar med btw eller blir det för privat? 😬

  Absolut, riktigt lugnt och skönt har det varit, precis som jag vill ha det.

  Ja det är faktiskt lite meckigt att fylla i allt korrekt.

  Så är det. Med tanke på hur våra pensioner förmodligen kommer se ut borde alla åtminstone få informationen om hur man kan placera sina slantar för att få en dräglig tillvaro på ålderns höst.

  Mm automatiseringen ja…den kan få en att fundera en hel del hur framtiden kommer se ut.

  Jisses, 30 000! Du är imponerande som alltid 👍🏼 Jag inväntar nog också nästan veckas lön innan jag köper igen… om inget kanonläge uppstår innan dess såklart 😉

  Tack detsamma 🙏🏼

  1. Hej P!

   Jag jobbar inom flyg! Så jag är mycket ute och flyger 🙂 Det är delvis därför mina matkostnader är så låga med, då mat alltid ingår när jag är på vift.

   Precis, att bara lägga 10% av sina inkomster räcker gott till att ha en riktigt bra pension senare! Tänk om alla visste om detta! Där försöker jag själv att ställa in min fot igenom dörren och hjälpa folk till det 🙂

   Haha jaa, 20,000 kr ifrån min lön och så tog jag ut 10,000 kr ifrån mitt sparkonto xD Ju mer det faller, desto mer kommer jag också att fylla på. Till vilka nivåer beror på hur brant fallet blir, om det nu blir ett fall. Om detta är smart eller ej får återstå att se, men jag sover gott om nätterna med att ha mycket kassa kvar i mitt sparkonto! Jag har strax över 550,000 kr där just nu.

   Så nu inväntar jag nästa löning ^^

   Om du skaffar en Instagram så skriv till mig direkt där! Jag heter “froken_investera” på IG 🙂

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

  1. Hej Frasse Pluring!

   Ursäkta för det sena svaret! Mådde inte bra under utbrändheten!

   Haha vad kul att du kände så och att du fick lite smil på läpparna 😀

   Häftigt att du tycker det! Det värmer verkligen att få höra 🙂 Tack som delar med dig och berättar det!!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *