Doktorn eller rörmokaren, vem blir rikast?

Hej allihopa!

Jag stötte på detta spännande videoklipp häromdagen och jag kände för att dela med mig av denna med er!

Videon handlar om ett scenario där två personer, båda är 18 år. Den ena vill bli en doktor och den andra vill bli en rörmokare. Vem av dessa två kommer slutligen att ha mest pengar?

I detta scenario så är båda flitiga investerare. Rörmokaren börjar att investera från sin första dag medans doktorn börjar med att betala av sina skulder först, för att sedan också börja investera. Båda investerar 50% av sina inkomster, efter betalda skulder.

Jag älskade denna video och jag känner likheter!
Detta tycker jag var väldigt spännande ämne, då jag känner igen mig själv i rörmokaren, fast jag valde ett annat yrke och bransch. Likheten jag ser är att jag också gick en KY-utbildning för att få jobba med just mitt yrke. Samtidigt så har jag tankesättet att om jag investerar så kan jag trots min medium-lön, ändå bli rik till slut, utan att ha ett höginkomst arbete.

Videoklippet heter “Doctor vs Plumber: Which person is WEALTHIER at Age 42” och är gjord av Graham Stephen på sin YouTube kanal “Graham Stephen”.

Skapad av Graham Stephen, uppladdat på hans YouTube kanal “Graham Stephen”.

Om ni också gillade detta videoklipp så se till att gilla hans video!

Spoiler: Mina tankar kring klippet
Denna video tyckte jag som sagt var väldigt intressant och det var spännande att se NÄR dessa två personer slutligen får samma “networth” som varandra, var själva brytpunkten ligger någonstans.

Båda började sina karriärer som 18 åringar och till slut kom doktorn ikapp rörmokaren när de är 42 år! Båda är för övrigt dollarmiljonärer vid denna tidpunkt också, vilket betyder att de har båda nått mitt eget drömmål för mina investeringar!

Nu är dessa yrken såklart helt annorlunda än varandra, men det är klart att jag är intresserad av detta när jag är intresserad av pengar. För detta påvisar att man inte behöver studera i många, många år för att kunna bli rik. Det räcker med ett normalt arbete men att man är en flitig investerare.

Slut på inlägget!
Vad tyckte ni själva om videon? Vem känner ni likheter med, doktorn eller rörmokaren? Hur hade ni gjort om ni fick börja om livet från början? Låt mig veta!

Fröken Investera

6 thoughts on “Doktorn eller rörmokaren, vem blir rikast?

 1. Intressant video som visar att även en låginkomsttagare kan spara ihop en förmögenhet med ränta på ränta metoden. Det finns givetvis mycket man kunde gjort annorlunda tidigare i livet. Men det som har hänt kan man inte göra ogjort. Därför blickar jag hellre framåt 🙂

  Ha en bra dag.

  Mvh Slimis

  1. Hej Slimis!

   Jaa, detta är verkligen ännu ett bevis på att alla kan bli rika över tid med aktier!

   Jag älskar att se och läsa om sånt, då jag själv är en en låginkomsttagare ☺️

   Samma här, men ingen idé att fundera på vad man ej vetat förr utan jag ser enbart framåt med 😃

   Tack för att du delar med dig!

   Med vänliga hälsningar,
   Fröken Investera

   1. Jag älskar er entusiasm, men jag undrar hur noga ni följt videon. Bland annat antas att rörmokaren vid 32 års ålder tjänar 70 000 USD om året efter skatt, cirka 56 000 kronor i månaden netto. Det motsvarande en svensk lön på drygt 100 000 kronor per månad före skatt. En beräkning baserad på sådana antaganden kan tyvärr inte visa att ”låginkomsttagare kan spara ihop en förmögenhet” eller att ett ”alla kan bli rika över tid med aktier”.

    1. Hej Slumpvandraren!

     Du har rätt, det lät högt! Så jag googlade lite och fann denna länk:
     https://www.xn--rrmokaredanderyd-mwb.se/sa-mycket-tjanar-en-vvs-montor

     Vad jag förstår så jobbar professionella rörmokare med VVS montering, vad det nu är 😛 Deras snittlön ligger iallafall på 42,500 kr enligt länken ovan, så de finns de som både tjänar mer och mindre än den siffran.

     Vad jag också antar i videon är att de räknar med att man faktiskt vidareutvecklas, klättrar i karriärmässigt och får bättre betalt med åren. Jag har själv klättrar under mina år och har flera tusenlappar idag per månad än vad jag hade när jag var ny på jobbet.

     Jag tror att många yrken kan öka sina inkomster om man aktivt vill det. Som i mitt yrke så hade även jag kunnat klättra nu och tjäna 420,000 kr om året istället för 288,000 kr om året som jag gör nu. Dock så är det ett aktivt val att jag inte vill det då jag trivs bra med det jag gör och jag vet hur mycket mer ansvar som krävs på den nivån jämfört med vad jag har idag, ansvar som jag INTE vill ha. Men som sagt, klättra och vidareutvecklas går absolut och jag tror det är lika för rörmokarna!

     Det är bara mina gissningar och vad jag läste på länken där, jag har varken erfarenhet av att arbeta som rörmokare eller känner någon som jobbar med det 😛

     Däremot, trots den beräkningen om den kan diskuteras, så visst kan en rörmokare fortfarande bli rik över tid med aktier, även om han “bara” är på första ingångslönen och “bara” tjänar 24,000 dollar om året. Varför skulle inte alla kunna bli rika över tid med aktier menar du? Du själv verkar ju vara en flitig investerare så varför tror inte du att en låginkomsttagare kan bli förmögen?

     Med vänliga hälsningar,
     Fröken Investera

     Med vänliga hälsningar,
     Fröken Investera

     1. Hej Fröken Investera!

      Ja, rörmokaren i filmen har en riktigt hög inkomst som få i Sverige kan nå upp till. Kanske är det ändå rimligt för amerikanska förhållanden? Förutsättningarna där är lite annorlunda. Skatten är lägre, men bland annat måste man betala för sjukförsäkring och barnens skolgång, i alla fall om man vill att de ska läsa på ett bra universitet.

      Jag uttryckte mig lite otydligt och får be om ursäkt för det. Det var inte min avsikt att ifrågasätta att ”låginkomsttagare kan spara ihop en förmögenhet” eller att ”alla kan bli rika över tid med aktier”. Allt jag ville säga var att filmen inte kan styrka dessa påståenden. Beräkningen i filmen antar en inkomst på motsvarande över 100 000 kronor i månaden och det finns förstås inga svenska låginkomsttagare som tjänar så mycket.

      Själv tror jag att de flesta kan spara ihop en stor slant men det är förstås enklare och går snabbare ju mer man tjänar och ju mindre utgifter man har. Du är väl själv ett bra exempel på att det kan gå snabbt att spara ihop till en miljon även med normala inkomster. Och även om man inte skulle få ihop en förmögenhet tror jag alla kan förbättra sin ekonomiska situation och skapa lite extra trygghet genom att spara.

      Jag tycker om din blogg och är övertygad om att den kommer att inspirera och hjälpa många att komma igång med sparandet.

      Det var trist att höra om din upplevelse på jobbet och jag hoppas att du snart blir bättre igen nu när du får vara hemma och vila upp dig.

      Hälsningar,

      Slumpvandraren

      1. Hej Slumpvandraren!

       Ursäkta för detta sena svar! Utbrändheten slog till hårt!

       Jo, som du säger så handlade inte denna videoklipp om en låginkomsttagare i slutändan, som man trodde när man läste “rörmokare” i titeln 😛 Håller helt med dig om det.

       Exemplet i videon är att de fortsätter utvecklas hela tiden och finslipar sina kunskaper ytterligare, vilket inte är så standard för average Svenssons, då man hittar sitt jobb och håller sig till det eller något liknande tills man blir 65 år med ungefär liknande betalt rakt igenom.

       Jag kanske ska göra ett eget exempel och räkna på “jobb vs jobb”, det är roliga siffror att kolla på tycker jag och om vad det kan bli! Men situationerna är helt individuella förstås från person till person sedan.

       Jo precis, håller med om att alla kan iallafall förbättra sin ekonomiska situation! Det är även såna personer som jag vill hitta och prata med här online 😀 Jag har själv lärt mig så mycket sedan jag började med min blogg och IG! Jag hade inte sålt en enda pryl på Tradera tillexempel innan jag började prata med ett par personer på IG som lärde mig om hur allting fungerade.

       Vad kul att du tror så om min blogg och det uppskattas verkligen! Jag vet inte om du har sett det redan men din blogg är länkad på min sida sedan ett bra tag tillbaka 🙂

       Jag kan också säga att jag mår bättre idag från utbrändheten och ursäkta igen för det sena svaret! Jag hoppas att allting är bra med dig. Vet inte om du kommer att se detta svar ens xD

       Med vänliga hälsningar,
       Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *