Jag köpte globalfonder för Millicom-pengarna! Mitt nya månadssparande!

undefined
Inlägget är reklam för Avanza och innehåller annonslänkar. Allting jag skriver är dock mina egna åsikter och tankar, men jag ger er länkar så att ni själva kan klicka er in på deras hemsida och titta över aktierna jag skriver om.

Hej allihopa!

Jag har nu bestämt mig för att börja spara i stora, billiga globalfonder. Detta är nästan helt nytt för mig och har enbart haft en väldigt liten stek i dem innan.

Hur mycket pengar har Fröken i globalfonder?
Jag hade i globalfonder för cirka 3,400 kr vilket är ungefär 0.4% av min portfölj.

Men nu i veckan så sålde jag av Millicom-andelarna och köpte in mig i två globalfonder. Pengarna från Millicom landade på 14,000 kr och 12,000 kr av dessa handlade jag globalfonder för.

Så totalt har jag idag globalfonder för 15,400 kr vilket är 2% av min portfölj!

Vilken/vilka globalfonder är det Fröken köpte?
Jag köpte in mig i två stycken:
Avanza Global och Länsförsäkringar Global Indexnära.

Varför köpte du dem båda och inte bara den ena?
För att jag gillar dem båda och jag sparar gärna 50/50 i dem båda. Det blir i princip identiskt resultat men jag vill ha båda två, helt enkelt 😛

Varför köpa globalfonder och inte bara utdelningsaktier?
Därför att jag ÄLSKAR riskspridning men hittills så har jag enbart spridit mina investeringar i Sverige och i Norden och därmed enbart våra valutor med.

Med globalfonder så får jag branscher och bolag över hela världen, samt att jag får även spridning över valutor i länder som USA, Japan, Storbritannien, Schweiz, Kanada med flera.

Jag får även bolag som jag alltid har velat äga som Apple, Microsoft, Amazon, Facebook, J&J med mera!

Vart kan jag få se mer om innehaven ifrån dessa fonder?
Jag kan visa skärmdumpar ifrån deras sida hos Avanza!

Klicka på bilden för att komma direkt till Avanzas sida för fonden!

och den andra fonden:

Klicka på bilden för att komma direkt till Avanzas sida för fonden!

Kommer Fröken att bara månadsspara i fonder nu? Inga aktier?
Nej, jag kommer att månadsspara som vanligt i mina investmentbolag och XACT Högutdelande också. Jag lägger helt enkelt till globalfonder med varje månad! 😊

Kommer Fröken att månadsspara i dessa fonder och för hur mycket?
Jag är faktiskt väldigt kluven till detta. Jag vill egentligen ha en stor del av min portfölj i globalfonder har jag insett och jag vet inte hur mycket jag ska spara i dem än.

Det kanske blir 5,000 kr eller 10,000 kr i månaden. Detta kommer givetvis att “drabba” mina utdelningar, men det är trots allt totalavkastningen som är det viktigaste.

Sedan så kan jag ju en dag helt enkelt sälja av fondandelar och “skapa” min egen utdelning.

Sälja av fondandelar och skapa utdelning? Vad menar Fröken?
Om man har byggt sin portfölj med fonder så kan man helt enkelt sälja av tex 4% årligen när man har nått sitt ekonomiska mål, eller sälja av 0,33% i månaden.

Väljer man att sälja av 0.33% utav innehavet varje månad så blir det som att ha en portfölj med 4% direktavkastning och man har därmed skapat sin egen “månadsutdelning” med sin fondportfölj.

Det är så enkelt och effektivt, att jag själv funderade på att göra det förr.

Så om ens mål är att ha en portfölj som ger 20,000 kr i månaden från passiva inkomster, så krävs en fondporfölj med 6 miljoner kronor. Då kan man helt enkelt sälja av 0,33% varje månad av sin portfölj och få sina 20,000 kr varje månad.

Fondportfölj med sin egen “skapta” månadsutdelning låter fantastiskt! Varför gör inte Fröken det?
Bra fråga. Jag gillar enkelhet och effektivitet. Men jag tror att jag skulle ha haft lite svårt att sälja av och jag gillar verkligen investmentbolag med och att se utdelningar trilla in.

Men jag har nu fått idéer på att vikta över mer till globala fonder, så jag kanske har en mix av bägge i framtiden. Kanske 70% aktier och 30% globalfonder eller kanske renat av 50/50 en dag.

Om man har tänkt att bo i Sverige eller utomlands senare i livet, vilken portfölj gynnas mest?
Detta nedan är vad JAG tycker och tänker om det!

Om man ska bo i Sverige så är det bra om man har mycket svenska bolag, då man använder kronan, får utdelning i kronor och betalar inga dyra courtage.

Ska man bo utomlands så är KF att föredra, för man kan bo utomlands och ha sitt KF konto kvar. Då skulle jag helst haft globalfonder, för då är man inte fokuserad på enbart EN valuta som svenska kronor, utan då får man olika valutor världen över och det passar bättre om man har tänkt att bo utomlands.

Länkar till fonderna!
Vill ni läsa mer om fonderna, se deras exponering och historik på börsen? Kika på länkarna nedan!
Länsförsäkringar Global Indexnära
Avanza Global

Slut på inlägget!
Det var mina tankar för idag och jag hoppas att ni gillade det, trots att jag antar att de flesta av mina vänner och läsare är utdelningsälskare 😂

Äger ni själva globalfonder? Isåfall vilka? Hur stor del utav era portföljer är globalfonder respektive andra tillgångar? Låt mig veta!

Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *