Sex olika KY-utbildningar med kort studietid och hög lön!

Hej allihopa!

Jag märkte att väldigt många av er var intresserade om vilken KY-utbildning jag gick och att flera av er har funderat på att sadla om genom att plugga och att skaffa ett nytt jobb!

Därför har jag nu satt ihop en lista med olika utbildningar och arbeten som jag tycker är intressanta!

Vad är en KY-utbildning?
KY står får Kvalificerad Yrkesutbildning och poängen med dessa är att de oftast är kortare studietider på 1-2 år och kan leda till arbete direkt efter utbildningen!

studying jane the virgin GIF
Dags att börja plugga igen?

Så låt oss höra, berätta om de olika KY-utbildningarna!

 • Logistiker
  Utbildning 24 månader
  Lön 28 000-40 000 kr

  Som logistiker så ser man till allting rullar på, att allting finns på rätt plats vid rätt tid. Detta för att effektivisera produktion, försäljning, lager, informationshantering och transport åt företag. Arbetsuppgifterna beror på vilket företag det är man väljer att arbeta hos

  Jag själv är lite bekant med detta yrke, då min egen mamma gick en sån här KY-utbildning för logistiker! Hon fick direkt jobb och blev snabbt logistikchef åt ett företag, vilket påverkade hennes lön positivt förstås!
 • Lokförare
  Utbildning 12-18 månader
  Lön 28 000-34 000 kr

  Vill man bli lokförare så är det bra om man trivs med att arbeta självständigt. Man ansvarar för säkerheten ombord och man måste vara uppmärksam över rälsen när man är ute och åker. Mycket resande ingår i arbetet, oregelbundna arbetstider och det kan även bli att man får övernatta i andra städer.

  Det kommer att behövas många lokförare i Sverige framöver, så tänk på det!
 • Pilot
  Utbildning 18-24 månader
  Lön 50 000-60 000 kr

  Att vara pilot innebär mer än att bara lyfta och landa planet. Man måste hålla koll på planets vikt, antal passagerare, lastens vikt, väderförhållanden och mycket mer. Detta arbete passar de som är tekniskt intresserade, gillar att ha ansvar, har god fysik och som kan arbeta oregelbundna tider.
 • Flygtekniker
  Utbildning 24 månader
  Lön 33 000-40 000 kr

  Man arbetar med underhåll, tillsyn och reparationer av flygplan, helikoptrar och motorer. Det är ett jobb som både kräver fysisk och teoretiskt arbete. Så man måste både kunna kavla upp ärmarna och arbeta med händerna, samt ha stenkoll på maskinerna och motorerna.

  Arbetsuppgifterna skiljer mellan vilket företag man arbetar för, som helikopterbolag, flygvapnet eller flygindustrin som är några exempel.
 • Kustbevakare
  Utbildning 18-24 månader
  Lön 22 000-30 000 kr

  Denna gillar jag, för under tiden man studerar så går man som aspirant och får lön. För att sedan få en tillsvidare anställning så krävs det att man blir godkänd i utbildningen.

  Man övervakar och kontrollerar sjötrafiken och fisket, värnar om miljön och hjälper människor till sjöss. Man kan även rikta in sig på saker som farligt gods, sjötrafik eller gränsfrågor.

  Det finns även massor med utvecklingsmöjligheter om man vill senare vill utbilda sig till tex befälhavare, styrman eller räddningsdykare.
 • Flygledare
  Utbildning 24 månader
  Lön 30 000-72 000 kr

  Detta arbete har riktigt stort ansvar och man får betalt därefter med, sägs det!

  Det man gör som flygledare är att man ser till att leda flygplanen i luftrummet, förhindra kollisioner mellan planen och att se till att flygtrafiken flyter på bra! Det är alltså de som sitter i de där tornen vid flygplatserna som ni kanske har sett på film och pratar med piloterna om landningarna och annat.
donald duck money GIF
När den nya högre lönen trillar in!

Flera exempel på korta utbildningar till högre löner:
Fastighetsmäklare, redovisningsekonom, teknikinformatör, B2B säljare, fastighetsförvaltare, IT-säkerhetstekniker, elektriker/special inriktad elektriker, marknadschef, inköpschef.

Det finns hur mycket som helst! Googla på KY-utbildningar och kika in på de yrken som ni är intresserade utav!

Slut på inlägget!
Det var mina tankar för idag och jag valde att skriva om detta då jag märkte att det var ett intressant ämne för många av er! Så jag hoppas att detta inlägg hjälper någon där ute 😊

Har ni själva funderat på att gå en KY-utbildning? Är det för att ni vill prova något nytt? Lockar en högre lön? Eller vad är det annars som lockar er? Har ni redan gått en KY-utbildning och isåfall vilken? Är ni nöjda? Låt mig veta!

Fröken Investera

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *